O melodie cu adevărat extraordinară este atemporală. Este ascultată cu aceeași poftă de mai multe generații. Degeaba se oftică unii și alții, dar faptul că astăzi încă se mai ascultă cu ardoare unele hit-uri Vivaldi, Elvis sau Azur confirmă faptul că au făcut o treabă bună pe bucata lor de plajă.
Noi acum nu dezbatem calitatea, gusturile sau numărul de fani. Discutăm doar despre ce înseamnă un lucru bine făcut, care rezistă. Precum frigiderul ăla vechi de 45 de ani, care încă funcționează.
Chit că maneaua lui Minune a fost pusă la Neversea „la modul ironic”, ca o cioacă, ori pentru că-i place DJ-ului, faptul că oamenii au știu/fredonat/dansat pe o piesă de acum mulți ani e semn că Adi Minune e parte din istorie și-a făcut ceva bine la viața lui. Și nu vă mai flatulați atâta că manelele n-au avut niciodată parte de promovarea muzicii dance-pop. A existat Bravo și Cool Girl, nu Manele Girl. O tempora! O mores!, nu?
N-ar recunoaște, dar își bagă unghia-n gât 99% din maneliștii dance-pop care invadează radiourile și televiziunile. Schelălăielile lor de studio nu răzbat nici măcar o vară, ce să mai vorbim de difuzări 10-20-30 de ani mai târziu.
Am zis să încep așa pentru că mi-am amintit de o trupă care a ștampilat istoria cu o piesă valabilă și astăzi, la 24 de ani de la apariție: „Țara te vrea prost” de la Sarmalele Reci.
Totul se leagă frumos ca într-o carte polițistă.
La 24 de ani de când România și-a găsit cel mai sincer și potrivit imn, Dan Negru recunoștea pe Facebook că televiziunile supraviețuiesc pe spinarea proștilor.
N-o să vorbim despre ipocrizia omului care a pus mult și bine umărul la această lobotomizare, astăzi plângând ironic de mila țărișoarei care are o promovabilitate redusă la Bac. N-avem o țară de proști pentru că „Ciao, Darwin!” și revelioane cocalărești, dar nici bine nu e . Cultivi divertisment îndoielnic, culegi oameni…
Adevărul e că Dan Negru are dreptate. Oricum, el știe că ce a livrat românilor a fost de joasă speță, dar așa se face ban pe ban.
Oamenii de un intelect limitat vor rămâne prizonieri în fața televizoarelor. Asta nu înseamnă că deștepții se mută pe Youtube și Facebook. Absolut deloc. Sunt proști cu duiumul peste tot, dar publicul fidel de televiziune e de o limitare aparte pentru că sunt și reticenți/speriați/lipsiți de curajul de a explora online-ul. Trebuie să ai o altfel de structură mentală ca să-ți găsești liniștea și informarea DOAR în cutia (subțire și mare) prinsă de perete.
Dacă majoritatea televiziunilor vor să trăiască trebuie să continue ce au făcut și până acum. Ba chiar mai intens. Să investească în prosteală. Mai multe știri cu Brigitte, Cruduțe și scandaluri, mai multe insule ale iubirii, mai multă chiloțăreală. Eventual să-și deschidă școli de așa ceva. Trebuie să păstreze publicul prost și mult. Dacă internetul oferă scârbăvnicie ei trebuie să ofere mai mult: scârmâz și sex, împreună. Să-și aducă în platouri „vedete” pe care le scuipă și uriașul online.
Televiziunile nu-și permit să livreze calitate. Calitatea e scumpă și nu atrage atâția bani.
Piesa celor de la Sarmalele Reci e valabilă și pentru televiziune. Și televiziunea te vrea prost.
Dan Negru trebuie să se uite cu frică/entuziasm la cifrele de la Bac. De acolo el și colegii de bijniss vor avea audiență. Adică bani.
2 răspunsuri
Ba a existat si Bravo Manele. Nu mi-a venit sa cred cand am vazut coperta, dar asta m-a facut sa renunt pe loc la orice revista din portofoliul lor. Huo, Bravo!
Ha. N-am știut. Mulțumesc.