Poate că n-am spus asta prea des, dar ador zacusca. O zacuscă bună îți poate schimba starea de spirit. Ești fericit? Bagi zacuscă. Ți-a dat papucii? Bagi zacuscă (o alternativă extraordinară la ciocolată/înghețată/șaorma). Ai fost concediat? Bagi zacuscă. N-ai zacuscă? Bagi zacuscă. Zacusca e drog. Sunt oameni care dau în cap pe stradă pentru zacuscă.
Mie mi-au dat părinții în copilărie. Mi-au zis să încerc, să nu fiu fraier. Apoi am devenit dependent. Mă furișam seara prin casă și întindeam pe pâine pe ascuns. Mă găseau prin ganguri, în transă, cu zacuscă pe mâini și față. Ați văzut Trainspotting? Fix așa…
Parafrazând cuvintele mântuitorului, „Lăsați zacusca să vină la mine!”.
În căutarea zacuștii perfecte (ceea ce nu există pentru că o mamă avem și nu vrem s-o necăjim), deci în căutarea zacuștii de pe locul doi mi-au ajuns pașii și în magazine. Hipermarket-uri și alte forme de hale de cartier din care ne procurăm d-ale gurii la final de program muncitoresc. Ocazional mai apare câte un coleg la birou cu un borcan frumos decorat de imaginația creativă a vreunei agenții și spune „am luat zacuscă de la X (magazin) că-mi era poftă”.
Când auzi asta îți dai seama că respectivul/respectiva:
1) stă departe de părinți;
2) părinții nu știu să facă zacuscă;
Sau
3) nu mai are rude în viață, capabile să facă o zacuscă și să-i dea un borcan.
Pentru mine există o indexare clară a valorii unei zacuști:
- Din mână de mama
- Din mână de mamă
- Ca la mă-ta
- Acceptabilă
- Se putea mai rău
- Rău
- Oribilă dar cu „gustul copilăriei”/„ca la mama”/„gusturi din amintiri” și alte derivate pe etichetă
Și aici intervine problema.
Mi se pare lipsit de gust faptul că din ce în ce mai multe produse asociate cu bucătăria de acasă sunt etichetate și vândute sub tot felul de forme, încercând să zgândăre papilele gustative ale consumatorului.
E dovadă de mare curaj să promiți o mâncare „ca la mama”. Autosuficiența trebuie să-ți iasă prin tavanul fabricii/restaurantului dacă tu crezi că faci ciorba precum toate gospodinele din țară. Poți să spui că-i cel mult „din aceeași țară cu mă-ta”.
Și revenind la zacuști, până în acest moment n-am gustat vreo zacuscă de brand care să fie wow (dar sunt deschis la sugestii). Am făcut și teste comparative între borcane „din mână de mamă” (deci a doua categorie, nu gold edition) și ce se găsește cu etichetă emoțională. Diferențele sunt scandaloase. Am putea spune că cele din urmă sunt „din mână de femeie divorțată care a plâns peste legume în timp ce le prepara”. Simțeam gust de regrete.
Ce sugestie am eu, înainte să dispară cu totul produsele originale cu gust de acasă și să fim asaltați de etichete care ne promit o aromă la care nu ajung nici în o mie de ani, e să gătiți. Să vă sunați mamele, tații și rudele care au preparat vreodată ceva ce a rămas în memoria gustativă (figură de stil?) și să le cereți rețeta. Și s-o preparați până vă iese.
Da, o să vă pută hainele, părul, o să fie obositor, dar altfel n-are cum să se întâmple minunea din farfurie.
Ori puteți accepta standardul de la raft și să-l mâncați cu gândul la ce vă era servit altădată.
„N-am timp” nu există când vorbim despre zacuscă.
Zacusca e totul. Ai cumva nițică zacuscă bună până-mi trimite mama alt borcan? Mă simt puțin slăbit…
5 răspunsuri
George, pot sa iti aduc eu un borcan de zacusca de mama, reteta proprie, deosebita, usor picanta. E nebunie! Ai datele mele, astept un semn. Am incercat diverse branduri, toate sunt oribile!
Îți dau adresa de livrare și plătesc eu curierul 😀
Eu am o sursă, cumpăr zacuscă facută-n casă, de o super gospodină, mama colegei mele de birou. 🙂 Legume din grădină proprie, preț incredibil…4 lei (i-am zis să urce prețul că nu-i afacere)…iți trimit un borcan mostră dacă vrei…ce branduri…ntz, ntz…incomparabil!
Chiar te rog. 😀
Dacă-mi spui cum , îți trimit un borcan de sărbători. Tote-s coapte pe gratar ,inclusiv ceapa și are o proporție mai mare de vinete decât alte zacuști (zacuște).