Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Câteva sfaturi ca să nu fie rău cu banii

Mă mai întreabă câte unii „George, cum reușești să-ți cumperi lunar cărți, în unele luni de câteva sute de lei?” sau „George, cum ai reușit să nu-ți cumperi mașină, ba chiar să ai două biciclete?”.

Drumul spre succes financiar nu e ușor, dar m-am hotărât să îl împărtășesc și celor care încă se zbat între gândul de a-și cumpăra o mașină de 100.000 euro sau o trotinetă electrică.

Recomand următoarele:

  1. Aplicații de cheltuieli. Sau ceva în genul ăsta

Deja de vreo 4-5 ani folosesc cu religiozitate aplicații de monitorizare a cheltuielilor. Asta înseamnă că dacă intru în magazin să-mi cumpăr ceva o să notez la finalul cumpărăturilor faptul că am cheltuit X sumă pe „mâncare pentru acasă”. Dacă am ieșit să mănânc în oraș notez cât am cheltuit pe „masa în oraș”. Dacă-mi comand acasă prin aplicații notez la categoria „mâncare comandată”.

Așa am ajuns să-mi dau seama, după un studiu longitudinal făcut pe mine, că dacă merg la birou și nu-mi fac mâncare de acasă, ori nu iau un mic dejun sățios acasă, o să-mi duduie bugetul cu peste 75-80% (pentru că gustărele în pauză, crănțănele etc.). Cifrele o arată.

Dacă bag work-from-home și-s lepră (adică nu-mi gătesc) cheltui enorm comandând mâncare, ori la cumpărături frugale. Cel mai ieftin (și sănătos, zic eu) e să gătesc.

Găsiți mai multe aplicații moca pe net, unele merg sincronizate și în cuplu (ca să vă responsabilizați împreună) și la început o să fie greu, dar apoi devine un automatism să treceți în telefon tot ce ați consumat.

Funcționează de minune dacă ai probleme cu alcoolul/tutunul și vrei să vezi exact câți bani cheltui pe vicii.

  1. Rate

Eu am fost mai drastic cu mine și până acum m-am ferit de rate ca PF Daniel de Logan. Am zis mereu să strâng bani și să-mi cumpăr cu banii jos. Poate că am fost și norocos și n-am fost niciodată prins în situația neplăcută de a-mi cumpăra, în regim de urgență, un smartphone, o plasmă, o mașină ș.a.m.d..

La atitudinea asta a contribuit și faptul că știu mulți care s-au apucat de rate și nu s-au mai oprit: „o rată la TV, una mică la telefon, una la mașina de spălat…”. Radical cum mă știu, cred că e sănătos să ai rate cam 10% din venituri. Altfel e prea mult, prea nesigur.

Nu omit faptul că unii sunt nevoiți/constrânși/forțați să-și facă împrumuturi, dar e important să te documentezi și să nu faci achiziții impulsive („am nevoie de”, „nu pot să trăiesc fără). Cu mai multe detalii te pot ajuta și cei de la Volt și tot cu ei poți să afli și dacă ești tare-n FICO. Ce înseamnă „tare-n FICO”? Foarte bună întrebare! Scorul FICO e scorul tău de credit, adică dacă ești bine văzut de Mami&Tati Banca și dacă-ți mai dau bani să-ți cumperi acadele. Dacă ai FICO bun or să te mai lase să te joci și cu alte jucării pe care le vezi prin magazine. Dacă nu… nu. Și tot în aplicație poți să vezi și cât mai ai de plată pentru doza de endorfine. Cei de la Volt nu se fac responsabili de cortizolul care vine când vezi că ai întârzieri, ori mai mult de plată decât îți imaginai. Ei te ajută să vezi cât de rău te-a luat valul.

  1. Ordine-n doleanțe

Dacă trăiești într-o perpetuă reclamă și comparație cu alții n-o să te bucure niciodată nimic. Un studiu făcut cu maimuțe capucin în 2003 a scos la iveală faptul că fericirea nu depinde de bogăția individului, ci de cum se raportează la alții când se uită la propriul portofel. Degeaba ai 1 milion de dolari dacă nu te vede nimeni. Probabil că ăsta e motivul pentru care unii se prefac în online de parcă ar avea 1 milion de dolari. Maimuțe capucin.

Dar tu poți mai bine de atât (ce ciudat sună să spun eu asta) și ai putea să trăiești încercând să nu duci o constantă luptă de afirmare cu alții. Poate că n-ai cea mai scumpă și nouă mașină, dar ai altceva care te bucură și te împlinește. Personal am cunoscut mai mulți bogați triști și nefericiți decât săraci („sărac” în sensul larg, însemnând și om care nu-și permite un weekend la Mamaia, ci doar un amărât de sejur în Maldive).

Presiunea generală e să reușești pe anumite paliere: casă, mașină, cele mai noi gadget-uri, cele mai vacanțe, cele mai haine. Dar există și altceva. Fiecare are altceva.

Poate o să ajute pe cineva cele spuse mai sus. Eu le-am împărtășit din confortul primului milion de euro nefăcut. Vedem după.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.