În fiecare an prin perioada asta râdem cu gura până la urechi la perlele elevilor care dau „examenul maturității”. N-am înțeles nici până ziua de azi de ce perlele sunt prezentate la TV cu titlu de glorie, ori program umoristic, pentru că este trist. De fapt, râdem de noi și viitorul nostru.
Dar nu e vina elevilor.
N-are cum să fie vina lor celor din urmă pentru ceea ce sunt după ce au fost crescuți într-un asemenea sistem.
Liberul arbitru e o prostie (ca-n religie) și nu-l putem invoca. Nu-i poți spune unui elev să învețe „c-o să-ți fie bine în viață” din moment ce adulții valoroși din jurul lui sunt niște analfabeți. Patroni, vedete, VIP-uri.
Mi se pare masochist ca nație să trecem anual prin tsunamiul de perle despre Eminescu, Blaga și Nichita Stănescu. Parcă ne place să ne batem joc de valori. N-o facem noi, o fac copiii, dar noi râdem.
Oricum, n-o să stârnești pofta de lectură în români dacă-i forțezi să-ți învețe aceeași autori, interpretați în aceleași feluri.
Și știm deja că-n viață, în câmpul muncii 9-16, luni-vineri, Eminescu și ai lui sunt aproape insignifianți. Da, unii știu „Luceafărul” cap coadă, dar nu-s în stare să împartă un pliant și să-și câștige pâinea.
Oricum, Bacu` e depășit. Matafore și epitete? Azi totul e pă față. Pă direct. Like, share, inimioare. Nu mai umblă nimeni cu metafore.
Analiză pe texte vechi și cu personaje care între timp au devenit îndepărtate și plictisitoare. Întâlnim prostie, țărani, grandomanie și-n știrile de zi cu zi, nu trebuie să ne raportăm mereu la cărți scrise acum zeci de ani. Hai să-l băgăm pe Dragnea în manuale și să-l caracterizeze elevii. Acum, repede, înainte să-i atârnăm tabloul în toate clasele.
Și mai lăsați prostiile de la matematică cu zeci de formule și ecuații. Problemele sunt simple: Dacă X fură 5 milioane și dă 1 milion lui Y pe ce insulă fuge X? Pac, compilat cu Geografie. Acum spune-mi ce sporturi exotice poți practica în Madagascar și ce Chimie îți trebuie ca să te placă oamenii pe care ai reușit să-i furi?
Așa se construiește o societate funcțională.