Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cancel culture funcționează. Pe mine a mers

La ora la care citiți acest articol contul meu de Goodreads nu mai există. Am ales să-l închid și (din păcate) n-am putut să șterg și contul de autor pe care sunt cele două cărți scrise de mine, postate pe Goodreads pentru recenzii, opinii, critici.

De ce am renunțat la platforma socială preferată și ce m-a motivat să-mi șterg contul de pe cea mai importantă platformă dedicată autorilor de cărți și cititorilor deopotrivă?

O să urmeze un text mai lung așa că vă mulțumesc anticipat pentru răbdare.

Anul acesta, prin iulie, am făcut o postare pe Facebook despre o tânără zărită noaptea într-un parc din București. Dacă sunteți în bula mea de Facebook e foarte posibil să știți despre ce e vorba. Dacă nu, despre asta e vorba:

Postarea a atras și mai multe comentarii, emoticoane și share-uri

Unii mi-au dat dreptate. Alții s-au enervat considerând că fac victim-shaming, că promovez cultura violului și lucrurile nu s-au oprit aici.

Am mai spus deja ce cred despre persoanele care au citit în cuvinte cheie postarea.

Din păcate am intrat în vizorul justițiarilor online. O mână de oameni (feminazi&prietenii lor dezirabili), cu o răbdare și energie pentru care nu pot decât să-i invidiez, s-au apucat să mă injure pe internet. După atâția ani de online sunt obișnuit și cu înjurăturile. Mi-am luat multe pentru glumele despre rasiști sau homofobi. Amenințări nici nu mai zic.

Grupul care s-a hotărât să mă taxeze cu ocazia postării din iulie nu s-a abținut doar prin a mă înjura, a da cu pâra la Zuckerberg și a mă înjura în privat. S-au dus încet și sigur mai departe. Au început să se documenteze despre tot ceea ce fac. Așa au ajuns să afle că am scris și două cărți. S-au adunat pe profilul de autor de pe Goodreads și au început să-mi spună că-s „pedofil”, că „sexualizez copilele” și să dea cu recenzii de 1* (ei necitind nici măcar una dintre cărți). Justiție online.

Ca să vă dați seama, valul de note de 1* a venit după aceea postare (cam așa arăta situația când mi-am închis contul):

Lucrurile nu s-au oprit aici. Au hotărât că-i prea puțin așa că au trimis mesaje editurii la care am publicat cartea. Mesaje care presupun că vă imaginați în ce notă erau. În scurt timp colaborările mele au început să fie taxate pe principiul „cum puteți lucra cu un pedofil”. Nu zic, total aiurea picat scandalul în contextul Colo. Astrele nu se puteau alinia mai prost, dar nici nu mă așteptam ca atâția oameni să fie analfabeți funcțional și să nu cunoască arta de a lectura un text.

Contul de Goodreads s-a umplut de mesaje precum:

Oricine a încercat să mă apere a avut parte de același tratament:

La început n-am reacționat. M-am gândit că puțină dramă e inevitabilă. Am fost indiferent. Apoi am hotărât să le scriu celor de la Goodreads, în contextul în care cartea primea recenzii pozitive de la cititori, dar în egală măsură „opinii” negative despre cum că sunt „pedofil”.

Cei de la Goodreads nu există.

Probabil că undeva e un 486 de pe care rulează platforma și nimeni nu mai verifică ce se întâmplă. Nimeni nu mi-a răspuns la mesaje, nimeni n-a luat la cunoștință de aproape două luni de când le spun că n-am o problemă cu notele de 1* (să fie primite, ba chiar era ridicol să am o notă mai mare ca Saramago), ci cu mesajele defăimătoare.

Nimeni, nimic.

Din ce am văzut pe Facebook, Instagram, Twitter și Goodreads, mișcarea împotriva mea a avut doi ambasadori care și-au dedicat timp și energie să mă sape online: Matei Tudor și Alexandru Evanghelidis.

Observând că ei sunt capii defăimării am zis să vorbesc cu un avocat. După discuții și analize am zis: „bă, poate că nu trebuie să ajungem la ceva complicat. Un proces sună prea mult. Poate că un mesaj oficial din partea avocatului o să-i convingă să șteargă postările despre mine”. Doar postările lor, n-am mai luat în considerare și celelalte venite pe fondul încurajării „hai să scriem peste tot că Bonea-i pedofil”.

După ce au primit somația reacția celor doi menționați mai sus a fost… previzibilă. Cumva simțeam că se vor enerva. Par genul…

Au postat somația și și-au încurajat fanii/prietenii să lase mesaje defăimătoare casei de avocatură. Și mai multe mesaje defăimătoare despre mine.

Partea interesantă a aparut abia aici: nu-i ușor să dai pe cineva în judecată în România.

Pare că e, dar nu e. Ai spune „bă, dacă cineva te face pedofil în repetate rânduri, dacă-ți strică imaginea și instigă împotriva ta, e simplu să-l aduci în fața instanței și eventual să câștigi”. Dar nu e. Așa cum mi-am dat seama până în momentul ăsta, e aproape imposibil. Cel puțin din ce văd/înțeleg îmi este senzațional de greu să îi aduc în fața instanței pe unii care fac afirmații tendențioase și mincinoase despre mine. E un haos legislativ vis-a-vis de online, ceva vicii de procedură… naiba știe! Poate că nici eu n-am înțeles bine, poate m-am demotivat prea repede… Cert e că-i greu spre imposibil. Chiar dacă vorbim de afirmații care mă pot lăsa fără colaborări, o viitoare publicare de carte și sunt ferm convins că nu-i plăcut nici pentru apropiați să găsească astfel de lucruri despre mine pe net.

Cum nu-mi pot șterge cărțile de pe Goodreads, peste ani copiii mei vor vedea acele mesaje pe contul meu de autor. La un Google distanță.

Dar ce m-a întristat cu adevărat, ce m-a convins că trebuie să-mi închid contul de Goodreads și că trebuie să șterg pe cât posibil această experiență e faptul că Matei Tudor și-a dat seama că o simplă recenzie cu „autorul e pedofil” la cărțile mele nu ajută la nimic. Așa că la cartea Miercuri10 s-a apucat să lase o „opinie veritabilă” despre cum în Miercuri10 sexualizez copiii.

La aproape două luni de la eveniment Matei Tudor tot nu și-a găsit liniștea. Tot la asta se gândește.

Vedeți voi, cartea Miercuri10 e despre cum un tânăr trece printr-o depresie care-l aduce la limita suicidului. Cuvântul „copil” (și derivatele) apare de 38 de ori în carte. Niciodată cu referire la sex. Cuvântul „sex” apare de 21 de ori. Niciodată cu referire la copii. De fapt, puteți downloada singuri și gratuit cartea de aici, să vă convingeți. Cado! Nu spun că-i vreun debut senzațional, dar nu-i o carte despre care un potential cititor să afle de pe net că sexualizează copiii pentru că autorul e „pedofil”.

Și partea cu adevărat frustrantă e că din banii acestei cărți s-a deschis un cabinet de psihoterapie unde persoanele cu depresie și tendințe suicidare au avut gratuitate mult timp în zilele de miercuri. Cartea a fost mai mult decât niște hârtii într-o copertă. A fost un proiect împreună cu o mulțime de oameni care au muncit să strângă fonduri și donații ca acel cabinet să existe. Practic, Matei Tudor a micționat cu jet digital pe munca mea și a altor oameni.

De ce?

Pentru că eu am făcut o postare (conservatoare? Discutabil până la cer) pe Facebook. Pentru că am spus ce am văzut, fără să mă feresc de cuvinte, fără să fardez realitatea din fața ochilor, nefiind singurul care a văzut ce ați citit voi în postarea mea. Pentru că suntem în epoca în care minorii au libertatea să se îmbrace oricum, o haină decupată din industria porno pe o minoră fiind semn de emancipare sexuală, „îmbrățișarea feminității” ș.a.m.d.. Ăsta-i discursul.

Altfel spus.

Poate că sună stupid, dar mie-mi plăcea mult contul meu de Goodreads. Îmi plăcea comunitatea de acolo, îmi plăcea să scriu recenzii despre ce citesc și să urmăresc activitatea altora. Adoram să primesc recenzii bune/proaste la cărțile scrise și n-aveți idee cât de mult își doresc toți autorii să primească un feedback. Mai ales când sunt la început.

Poate că sună penibil să te enerveze niște comentarii de pe net, dar vă invit să experimentați porcăria asta.

O parte a internetului a reușit să mă învingă și dacă și-a dorit ca eu să dispar sub o formă sau alta… a reușit. Mulțumită ambiției lor. Și pasivității altora, aș adăuga cu o frustrare pe care nu vreau s-o ascund. Vă reamintesc, dragi letargici… e posibil să urmați și voi în vizorul lor. Valul „asta nu se spune, asta nu se gândește” vine. Încet, calm, relaxat, tolerat. Cândva o postare, ori un gând, o să fie taxat, hiperbolizat astfel încât să fie găsit un țap ispășitor.

Oricum, vă pot garanta că întâmplarea asta n-o să mă radicalizeze în vreun fel. În continuare o să taxez sexismul, homofobia, hiper-sexualizarea femeilor (mai ales în reclame), așa cum am făcut și până acum. Tot ce mă desparte de detractorii mei e personalitatea.

Le mulțumesc, din nou, tuturor celor care m-au susținut, n-au citit printre rânduri, înverșunați de convingeri inflexibile și au făcut un minim de efort să înțeleagă ce am vrut să spun.

24 de răspunsuri

 1. E trist ce ți s-a întâmplat. Oameni ca acest Alexandru Evanghelidis vor afla mai târziu în viață, când își vor depune CV-ul pe la firme, că hărțuirea online se pedepsește nu doar de către lege ci și de către potențialul angajator. Google indexează termeni precum Alexandru Evanghelidis destul de bine dacă repeți Alexandru Evanghelidis de destule ori. Oricum, ce poți face este să depui o plângere penală la poliție pentru hărțuire online. Legea referitoare la hărțuirea a ieșit acum 2-3 săptămâni. Mergi și le arați screenshot-uri cu Alexandru Evanghelidis și ce-a scris Alexandru Evanghelidis și ei sunt obligați să o înregistreze. Nu trebuie avocat, nu e nevoie de bani, e nevoie doar de o hârtie cu textul tău care invocă hărțuirea online. Că, la urma urmei, Alexandru Evanghelidis asta a făcut. La fel poți face și cu celălalt viteaz. Va fi mișto să aibă cazier. Iar după ce Alexandru Evanghelidis face cazier îl poți da în judecată pe partea de civil și să ceri daune morale. Așa – vreo 50.000 de euro per bostan, să-i simtă până la măduvă Alexandru Evanghelidis. De-abia aștept să văd unde se angajează Alexandru Evanghelidis, să-i trimit e-mail-uri angajatorului și să-l întreb dacă știe cine lucrează pentru el.

   1. Și uite așa dacă am fi toți neam prost am face un mic grupuleț și am trimite fel și fel de povestiuțe și acuzați, reale sau nu, despre domnu Evanghelidis la angajatorii lui. Ar fi un fel de justiție poetică da ne-ar face pe toți ipocriți. Fenomenu ăsta trebuie îngropat și descurajat sub orice formă.
    Tot ce înseamnă progresism trebuie tratat cu prudență și scepticism. Poate să sune bine și poate să aibă cele mai bune intenții da nu ști ce se vrea prin schimbările care se propun și ce indivizi le promovează, indiferent de domeniu. Cel mai bine e să lași occidentul să-și continue progresul spre extremă stângă și să înveți din greșelile lui.

 2. Magraoane, eu te-am aparat vreo 3 saptamani, in care mi-a iesit pe nas subiectul, mai ales ca inainte de asta dezbatusem si scandalul lui Colo (care NU incita la viol de minore, asa cum te-ai grabit si tu sa afirmi). Am o apetenta pentru cauzele pierdute, si ma doare sa vad cum „stanga progresista” se canibalizeaza cu fervoare, in loc sa lupte impotriva conservatorismului, dar mai ales impotriva fanatismului din propria tabara. Ne auto-sabotam prasind toata herghelia asta de cai troieni care rup halci de carne vie din propria comunitate si ofera munitie taberei ideologice adverse. Trebuie sa ne obisnuim cu asta.

  Macar e bine ca nu te radicalizezi pe directia conervatoare.

  1. Draga Eduard, cuvintele lui Colo ” cand le vezi, astea de 14 – 15 ani au c*r mai mare ca alea de 20 de si tate..merita violate dar nu asa,cu pumni si cu picoare peste cap..” daca tie ti-se pare normal te sfatuiesc sa te duci la psiholog si sa stai departe de copilele sub 18 ani

   1. Draga Padi, multumesc pentru sfat. Am sa aleg sa il consider irelevant pentru viata mea de zi cu zi, asa cum esti si tu. Spor in toate!

 3. Ce rau imi pare ca ți-ai sters contul de Goodreads, eu mi l-am făcut ca să te urmăresc pe tine și dupa nu m-am mai despărțit de el…scandalul asta s-a dus prea departe si e frustrant sa vezi ca nu poți face mai nimic chiar dacă ai dreptate…doar privești cum imaginea ta se murdărește din cauza unor reduși. Trist.

 4. Păcat, si mie îmi plăcea pagina de Goodreads.
  „e doar o chestiune de timp până când va fi ilegal sa schimbi cuiva punctul de vedere” – zmoalacazan
  Bine in situația dată nu va deveni ilegal pe cât va deveni „taxat” de oamenii din jur

 5. Cred că mai bine lăsai contul și-ți alimentai subiectul unei noi cărți 🙂

  În plus, băeții ăia juicetițiari cam au față de pedofili, pe principiul cine urlă primul „hoțul”.

  Iar a treia, e puțin cam solicitant să-i faci pe trollii de genul ăsta să-și înghită tiradele justițiolăbare. Tu pari mai finuț, chiar dacă specialul tău e plin de pulă (why?).

  A patra… promit că-ncerc să recitesc Miercurea, până la capăt sper :D, că m-a rupt stilul ăla smuls. IAr apoi cumpăr și p-astălantă nouă.

  Haide spor!

 6. Imi pare rau. Internetul si stacheta exprimarii este in mana oamenilor pentru care disonanta cognitiva reprezinta normalul. Tot ce nu este parere de stanga fanatica, trebuie sa dispara (inclusiv cele de stanga). Deznodamantul era previzibil. Sper sa treci peste moment si sa nu lasi ceata de npc-uri sa te doboare. Imi place continutul tau si ar fi pacat sa dispara.

 7. SALUTARE
  Fratica m ai dezamagit. Pai bine vere ce barbat esti tu?. Te sperii de doi neabuzati sexual in copilarie ( desi asta vroiau , din partea partilor masculine din familia lor si nu numai)? Serios acum. Zbate te ca de aia esti barbat.E pacat , mie char imi place cum scrii si pastilele pe care le postezi pe youtube.Chiar daca nu mereu sunt de acord si cateodata ti am si scris.
  Si daca toti care au ceva de zis in mod clar, coerent si fundamentat tac din vina unor neabuzati sexual( care sigur au beahit cu USR PNL in Piata Victoriei) unde ajungem? O minoritate habauca nu poate sa inchida gura unei majoritati sanantoase la cap, decat daca majoritatea tace, se sperie, nu vrea sa restaureze controlul si sa arate care este calea cea corecta.Aici inca sper ca nu este USA .

 8. Comportament de oameni intoxicați ideologic, cu slabe resurse cerebrale, de analiză, și cu o slabă cultură pentru a demarca informațiile bune de cele retardoide. Prinde foarte bine subcultura cancelling-ului, a rasismelor, xenofobismelor, homofobismelor și sexismelor în mintea de urangutan a unui leftist care se crede salvatorul societății. Ăștia sunt oamenii ratați în viață, eșuați pe plan personal, care își pot extrage singura fărâmă de orgoliu și de satisfacție prin asumarea unei poziții de vădită superioritate etică și socială. Poziție auto-asumată și iluzorie, normal.

  Oamenii ca ei se simt bine știind că îți pot „închide” gura, pentru că alte reușite nu au pe niciun plan. Situația de deplâns a unor masculi beta care mârâie la orice pentru a-și eleva puțin importanța în mintea lor. Cum SUA deja e înghițită de oceanul leftist și se scaldă în gunoi (la propriu și la figurat), masculii beta ies ca ciupercile după ploaie peste tot, purtând steagul leftist. Poate poate le dă cineva atenție.

 9. Georgică, dacă nu reușești nimic pe cale legală, de ce să nu ne strângem și să le plătim cu aceeași monedă? Eu nu te urmăresc pe facebook si nici de existența platformei „Goodreads” nu știam, dar dacă ai fi spus că te spamează cretinii pe platforma X, aș fi intrat ca să las un comentariu de genul „Don t listen to these haters, they are eating shit”. E prima dată când îți scriu, te urmăresc doar pe youtube si citesc ce mai postezi pe aici. Nu te lăsa bătut. Ai o comunitate mare, folosește-te de ea in avantajul tău.

 10. Pai și noi, comunitatea care susține ceea ce faci, nu putem ajuta în vreun fel?
  Daca totuși va exista un proces, sa putem sa facem ceva sa te sustinem?
  Nu am mai întâlnit aceasta situație, ma depășește și nici măcar nu știu care sunt soluțiile. Dacă e ceva concret și pot sa te ajut, ai tot sprijinul meu!

 11. Horor experienta ta. Desi nu te cunosc, ma enerveaza ca trebuie sa treci prin asa ceva din cauza ca toti prostii, retardatii, gunoaiele umane, au acum unde sa isi emane prostia.
  Stiu ca teoretic e simplu, dar impotriva prostiei umane trebuie luptat. Recunosc ca sunt unul din letargici, care reactioneaza greu sau deloc, dar sunt dispus sa ma alineez in spatele cuiva care preia controlul impotriva prostiei si cred ca sunt si altii ca mine.
  Mult succes in continuare!

  PS: pacat ca nu exista o alternativa la Goodreads.

 12. „Mi-am șters contul de goodreads”.
  „Cancel culture functioneaza”
  Pick one.

  Te-ai cancelat singur, bro. Pentru doi puștani cu prea mult timp liber. Ce făceai daca trăiai in SUA si-ti săreau mii de persoane in cap? Daca pentru doi faci așa? De parcă e așa ușor să-si schimbe oricine părerea despre tine cu un singur e-mail de la un necunoscut.

 13. Domnule George, sunt profund dezamagit ca frustrarea acestor bulangii jegosi au reusit sa te afecteze. Mi-e sincer sila de politically corectness-ul din prezent si din punctul meu de vedere, toti adeptii cancel culture-ului are trebui direct arsi de vii. Intr-adevar este o opinie „edgy”, insa nu mai am rabdare in fata acestor specimene. Din start, din felul cum se comporta, sunt persoane lipsite de consimtamant ori procese de gandire, prin urmare ar putea la fel de bine sa moara sau sa fie inchisi undeva. Nu conteaza cat incerci sa fii calm si decent cu asemenea persoane, nu au implementata ideea de discutie, doar dejectii infecte fara sens si validare sociala prin scandaluri stupide, sa poate sa-si umezeasca si ei putin falusul plin de panza de paianjen, ca nici dracu nu i-ar atinge la „face value”. Nu am fost intotdeauna un sustinator al tau deoarece nu intotdeauna avem aceleasi opinii, dar uneori iti consum continutul de pe YT. Iti urez succes pe viitor si sper sa nu mai ai parte de astfel de retardati.

 14. George, imi pare rau ca ti s-a intampat asta.
  Cu haiterii mai e cum mai e. Dar cazul asta este extrem. Si n-ar trebui sa ramana asa.
  Cum zicea Orbert in primul comentariu, poti merge la politie cu ceva dovezi si sa depui o plangere.
  Sa-mi spui daca te pot ajuta cu ceva.

 15. Ce trist sa se intample asta, imi pare rau ca nu te urmaream pe facebook pe atunci, auzisem de tine ca speaker demotivational pe youtube si atat, astazi iti urmaresc blog-ul iar ultima ta carte abia mi-a fost inmanata pe 24 august. Am patit si eu ceva asemanator pentru ca am indraznit sa atrag atentia unei fete de 15 ani pe instagram ca nu e ok poza in care isi etala sfarcurile prin sutienul semitransparent. Aparent problema era la mine, nu am fost facut sa traiesc pentru ziua de azi, a naibi educatia mea.

 16. Frustrant și revoltător. Munca pe care o faci este excepțională.. cărțile, articolele și videourile de pe YouTube prezintă adevăruri crunte de care avem nevoie dar oferă și rezolvări simple care schimba mentalități individ cu individ caci in fond asta este și rădăcina problemelor sociale. Abordarea pe care o folosești este într-adevăr fără perdea însă nu justifica valul de hate. Nu te da bătut, sunt mult mai mulți oameni care te apreciază și rezonează cu tine decât crezi.

 17. Doamne, atât am sperat ca valul ăsta de „progresism” să nu atingă România! Sau să mai întârzie macar vreo 10 ani… De acum gata, s-a zis cu dialogul în societate, s-a zis cu libera exprimare.
  Apropo, George, eu în locul tău aș face tot posibilul să-i dau în judecată pe măscăricii ăia, chit că e foarte greu, da’ macar îmi fac damblaua. Trebuie să sufere.

 18. Mie îmi pare rău că nu ai mers mai departe, pe partea penala a faptei.
  Asta e una din cauzele, pentru care toți sclavetii cred ca pot spune orice, oriunde, oricum, fără consecințe.
  Screenshot-uri la comentarii, plângere penală, un avocat bun și vedeau ei cum sta treaba în viața reală.
  Da, drumul justiției la noi în tara e anevoios, dar eventual, speta ar fi fost rezolvata. Politia și justiția are toate resursele pentru a ajunge la cei doi.
  Demonstrezi prejudiciul și ii pui la plata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.