Dacă nu eşti Rammstein nu te juca cu focul

M-a sunat mama pe la 4 dimineaţa să mă-ntrebe unde sunt. Chiaun de somn am spus că-s acasă. „De ce?”. „A fost un incendiu mare în… Cooperativa… sau ceva de genul. Au murit mulţi tineri!”. Şi părinţii ei s-au panicat de la câţiva kilometri distanţă. Aparent, toţi părinţii care ştiu despre copiii lor că ascultă rock şi-au imaginat că aseară au fost în Colectiv. Între timp am aflat că a murit un amic şi doi prieteni sunt prin spitale. Îmi pare rău.

În câteva ore s-a umplut netul de păreri şi poze.

Unii-l pulesc pe Oprea pentru o declaraţie. Alţii pe Iohannis. Unii dau vina pe biserică, asta fiind o prostie chiar şi pentru un ateu ca mine. Sincer, nu-i ăsta momentul să ne plângem că-s mai multe biserici decât spitale. Puteau să fie 10 spitale pe strada clubului. La ce ieşire mică şi îngustă am înţeles că e-n Colectiv tot nu ajungeau toţi la spital în timp util. Ştiţi ce lipsesc românilor (pe lângă spitale, evident)? Educaţie. Nu că e şocant?

Hai să-ncepem cu victimele. Nu-s ele de vină, dar poate dacă-n şcoală am învăţa şi ceva util, precum gestionarea unor situaţii de criză, nu ne-am călca în picioare la evenimente. Poate ştiau mai mulţi că-şi pot uda tricoul cu apă şi să respire prin el. De exemplu. Cred că nu suntem conştienţi de faptul că-n şcoală nu învăţăm prea multe lucruri elementare. Suntem atât de grandomani vis-a-vis de inteligenţa speciei noastre încât nu considerăm că-i util să punem accent pe lecţii simple de genul: interior = nu foc.

Apoi, tot prin educaţie poate am ajunge la inimaginabila capacitate de a respecta legea.

Dacă n-ai autorizaţie de foc în interior, nu faci foc în interior. Este atât de simplu. Şi logic. Dar cu logica e altceva.

Şi nu în ultimul rând, educaţia ne ajută să ne cunoaştem limitele şi potenţialul. Am stabilit deja că magherniţa nu se preta la evenimente pirotehnice, dar când s-a făcut planul show-ului, din toată trupa aia şi toţi organizatorii nu s-a trezit unul să spună “bă, nu cred că-i ok să facem show cu foc!”. Au vrut ei să facă spectacol! În cel mai radubancian mod cu putinţă declar că au fost nişte cretini.

  Cel mai trist e că au murit oameni la un show “animat” cu lumânări de tort. Ăsta a fost marele show pirotehnic.

DA DA, CUM ZICI TU…

dă cu părerea...

Related Post

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.