Cum putem ajunge și noi ca Islanda?

De când cu succesele Islandei la Euro 2016 toată lumea a început să se întrebe care-i faza cu țara aia mica pe care n-o vezi bine pe hartă dacă nu dai zoom. Ba chiar sunt oameni care ar vrea s-o viziteze, asta dacă-i vremea bună. În esență se poate face plajă zilnic și ajungi în câteva ore cu mașina pe litoralul lor, trecâdnd prin Ungaria – Austria – celelalte țări – prima la stânga – Islanda.

Dar înainte să asalteze românii Islanda și să le furăm și ăstora locurile de muncă (cu toate că nu-i văd pe compatrioți lăsând culesul la soare pentru pescuitul în frig), să știți că țara aia mică și vulcanică ne-a oferit câteva lucruri foarte interesante. Nu doar criza economică și pe Bjork.

bjork-homogenic-large-la

Primul lucru interesant la țara aia mica din ocean e că-și vede de treaba ei. În liniște. Având o populație cât Timișoara, Islanda are o rată a criminalității (pe an) mai mică decât a Vasluiului (pe zi). Practic, în Islanda există riscul să mori de plictiseală sau bătrânețe. Și-s multe alte lucruri interesante și fascinante despre Islanda. Le poți afla de pe Google.

Dar oare cum poate ajunge și România așa? Ohoo, e greu. Și nu pentru că-i foarte mult de muncă, ci pentru că trebuie să acceptăm că avem probleme. Asta-i partea grea.

În primul rând, ca o paranteză, eu nu cred că planeta e suprapopulată. Populația e destul de prost distribuită, dar faptul că e plină de proști, asta e nasol. Și nu proști în sensul peiorativ, ci în sens realist. Educație puțină. Acum că am spus asta, problema la noi nu e că suntem săraci/blestemați/jefuiți de masoni/unguri/gay/țigani, ci că suntem mulți și proști. Prea mulți proști.

În Islanda foarte mulți oameni au internet, comunică pe Facebook, sunt implicați în „viața cetății”, aproximativ 10% din ei scriu minim o carte, citesc o droaie și caută să se upgradeze intelectual. Asta înseamnă că sunt la current cu viața. Sunt în realitate, prezenți.

overpopulation

Ce e de făcut? Știu că sună nasol, dar n-avem decât două opțiuni: 1. îi împingem pe mulți dincolo de graniță; 2. Așteptăm să moară câteva generații și sperăm că prin 2200 România o să fie populată cu mai mulți oameni.

Ca să ajungi ca Islanda trebuie să-ți moară tot electoralul PSD-ist, populist, fomist, gurist. Și ăștia să nu mai facă pui.

Apoi trebuie să scapi și de hateri, ultra-naționaliști, ultra-ortodocși, ultra-ce vrei tu. Că nu poți avea niciodată liniște și pace dacă-ți urlă unii în ceafă. În principal ați prins ce vreau să spun. Ca România să ajungă o țară precum Islanda trebuie să rămână în ea vreo 3-400.000 de oameni, ecologiști, oameni implicați, decenți, educați. E greu să crești mulți oameni. Am dubii că Islanda mai era ce este astăzi dacă avea o populație de peste 5 milioane. Dar cu 400.000 de oameni de ce mai ai nevoie de atâta teritoriu? Doar dacă nu plătești străini să-l lucreze, atunci ăștia 400 de mii vor trebui să-și aleagă un oraș și să se mute acolo. Pot vinde restul teritoriului și cu banii câștigați pot face din Zalău cel mai tare stat din lume. Totul e mai ușor de administrat când e populație mai mică.

Cam asta-i de făcut dacă vrem o țară senzațională: 1. Să moară cam 95% din populație; 2. Restul să se mute-n alt oraș, că în București nu se mai poate face nimic; 3. Să se trăiască în liniște, pace, fără armată și stres.

DA DA, CUM ZICI TU…

dă cu părerea...

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.