Cine-i mai zen? Yoghinul sau bețivul?

Acum câteva zile eram în autobuz în drum spre casă. Bulevarul pe care circul e mereu gâtuit de mașini parcate aiurea, dar în cazul ăsta era o cu totul poveste. Părea un accident pe prima bandă. O tamponare. O chestie minoră. O aripă înfundată și un bot de mașină ușor teșit. O banală tamponare frontal.

Cinci secunde mai târziu mi-am dat seama că… stai… fizic mașinile n-au cum să se lovească frontal pe bulevardul ăsta. Bordura tramvaiului nu-ți permite să intri pe celălalt sens și să… asta înseamnă că unul a ieșit de pe o străduță lateral și a făcut stânga pe contrasens până a izbit o mașină.

Ce să-i faci. Sunt șoselele pline de nebuni.

Am coborât din autobuz, și am intrat într-un Mega Image. Eram deja cam la un kilometru de locul tamponării. Am și uitat de ea. M-am luat cu shopping-ul. Am luat cele trebuincioase, 2-3 lucruri, și cele compulsive, vreo 10 rahaturi.

Mă așez la coadă și văd cum un tânăr, nervos, vorbea tare cu paznicul magazinului. Se auzea clar tot ce-i spunea: „Mi-a lovit mașina și a intrat aici! Da, a plecat de la mașină și a venit până aici!”. Pe ecranul din spatele paznicului îl vedeam cu toții pe invinuit. Se plimba printre rafturi.

Paznicul a plecat după el.

Era la raionul de bere. Își desfăcuse una scumpă și o savura acolo. Paznicul l-a apostrofat mămos. „Știți că n-aveți voie să consumați produsele în magazine?”. Bărbatul l-a privit rece, calm și a mai luat o dușcă.

Puștiul, victima, vorbea la telefon. „Da, e aici lângă mine. A intrat în Mega să-și cumpere o bere. INCREDIBIL! DA! Bea o bere aici în magazin. Nu-l interesează. Poliția  e pe drum. A spus că nici măcar nu-i mașina lui”. Puștiul a închis telefonul și s-a uitat la bărbatul despre care deja putem presupune că era beat cracă. Se uita pierdut la toată lumea, își savura berea și-l durea-n coccis de situație.

Ieșim? Nu putem sta aici. Vreți să mai chem un echipaj de poliție?”, spune tânărul. Bețivul ridică din umeri, își dă ochii peste cap și mai trage o dușcă din sticlă. Timpul stă în loc. Nu se mai mișcă nimeni, nu mai bipăie nici o casă, nu se mai scanează nimic. Așteptăm.

Bețivul stătea calm pe poziție. Nu părea să-l deranjeze nimic. Era el, berea lui și spațiul acesta complet neinteresant.

Era doar el și nimic altceva. Parcă eram niște scaune de bucătărie în prezența unui master-chef al alcoolului și miserupismului.

Se dă legănat pe lângă raftul cu fructe și începe să pipăie niște mandarine. Să vezi că după bere vrea să-și cumpere și fructe. Paznicul nu-i făcea nimic, tânărul cu mașina avariantă era împietrit de furie. Într-un final mi-am luat plasa cu alimente și am ieșit, nu înainte să-l văd pe bărbat că mai atingea niște produse.

Cred că aici e problema celor de la Mega. Au băgat sloganul ăla cu „ce te mai gândești să-ți cumperi?”. Bețivul a intrat să-și cumpere o ultimă bere înainte de drumul la secție și a conștientizat că mai are chestii de luat. Cred că și astăzi e acolo, cu patru patrule de poliție după el, așteptând să se hotărască dacă vrea mandarine și o apă, sau ciocolată și un suc. Ori altă variantă. E greu cu atâtea oferte de nerefuzat.28

Grea decizie…

DA DA, CUM ZICI TU…

dă cu părerea...

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.