După alegeri a început să se vorbească foarte mult despre polițistul din Germania care a ajutat românii să voteze. Interviuri, articole, clipuri cu el viralizate. Dar asta nu e tot.
Acum câteva zile am văzut pe internet un alt clip cu un polițist din Germania care îi amenda și îi făcea de râs pe șoferii care filmau/pozau urmările accidentelor rutiere. „Îți place să vezi cadavre? Hai să le vezi!”. Superb. Atât de departe suntem.
Din câte am înțeles de la internet cică în Vest polițiștii sunt ok. Omenoși, empatici, unii chiar cu umor. Și cu cât țara e mai deschisă cu atât relația civil – polițist e mai bună. Am auzit că-n Portugalia riști să ai următorul dialog pe stradă:
- Nu vă supărați, v-a căzut din buzunar plicul cu drog.
- Vai! Mulțumesc mult, domnule polițist.
- Cu plăcere. Aveți grijă de dumneavoastră.
- Știți ce? Chiar o să am.
Și nu mai bagi drog (pentru că-ți dai seama că dependența ține și de mediu. Pentru mai multe detalii despre cum dependența de droguri tari se datorează mediului vă invit să căutați pe net detalii și o să aflați chestii fabuloase). Dialogul de mai sus e o exagerare, dar ai înțeles.
Acum vine întrebarea de 10 puncte: în România polițiștii sunt altfel pentru că sunt special selectați pe considerentul să dea și să gândească după, ori îi transformă mediul? De ce nu sunt ca ăia din Nemția?
Înainte de toate, ca niște ființe raționale ce suntem trebuie să stabilim faptul că nu toți polițiștii români sunt tâmpiți. Și nu toți sunt de treabă. Habar n-am care e raportul, cert e că media/online-ul promovează cu mai multă ardoare exemplele negative și cu viteza a II-a exemplele pozitive. Ca-n orice alt domeniu. Pentru un polițist beat trebuie să doneze sânge vreo 23 ca să se mai curețe din imagine.
Dacă vreți părerea mea (și cel mai probabil d-asta sunteți pe blogul meu), eu cred că mediul te transformă în polițist rău/bun.
Evident că printre organe se strecoară și mădulare înfiorător de analfabete (funcțional și nu numai), niște unii care-l fac pe vechiul Garcea să pară plăcut, dar alea cred că sunt excepții. Nu pot nici să omit faptul că Poliția e o instituție rigidă care se bazează pe oameni dispuși să asculte (și mai apoi) să dea ordine. Și că e foarte important să asculți acele ordine, oricât de stupide sunt. Ce filtru mental ai… acolo cred că e bagajul din mediu.
Oricum, e interesant de aflat care e structura psihică a unui om care lucrează în poliție.
Putem arunca exemple cu duiumul. Cu toții știm un polițist corupt, șpăgar, violent. Dar nu-i știm pe toți. Și oricum nu-mi pasă de experiențele voastre personale. Studii. Cifre. Lucrăm cu date concrete că suntem oameni mari.
Concluzia e că în fiecare polițist român zace potențial de polițist neamț. Dar îi scrică mediul. Că nici noi, civilii, nu suntem nemți. Și legea din România nu-i făcută de nemți. Așa că dacă te mai oprește un polițist să una-alta nu uita un lucru: calitatea lui umană e direct proporțională cu a țării din care face parte. Dacă-i vorbești ca un ghiolban carpato-danubiano-pontic nu te aștepta să-ți răspundă de parcă-i rudă cu Goethe.
Un răspuns
Valabil și pentru taximetriști, preoți, doctori, profesori, bloggeri, alte specii de funcționari publici?