De ceva timp sunt într-un grup obscur de pe Facebook. Nu-mi aduc aminte cum am ajuns acolo, nu cunosc nici măcar trei oameni din grup, urmăresc rar ce se discută.
Acum două zile un meme mi-a atras atenția. N-am să-l postez că nu asta contează. Era o fotografie cu fața unei tinere și o glumiță răutăcioasă. Edgy, cum se zice. Am zis că-i vreun alt personaj internautic, precum celebra „overly attached girlfriend”.
În câteva ore s-au adunat sute de comentarii la poza aia.
Mi-a stârnit interesul și am întrebat „care-i faza?”. Povestea-i simplă: o tipă de pe acel grup a participat la emisiunea „Te vreau lângă mine” de pe Kanal D. Și de acolo un val de glume pe seama ei. Am cerut să văd filmarea.
Urmăriți și voi de la minutul 59. Durează aproximativ 10 minute.
Bun.
Eu înțeleg că oamenii-s răi. Că-și ascund afurisenia în spatele umorului. La naiba, cred că și eu am făcut asta de nenumărate ori. Dar să exploatezi un om cu probleme (emoționale?) pentru rating… așa ceva.
Nu-s naiv. Știu că toate televiziunile fac asta. Poate cu excepția TVR-ului și a celor de la Prima TV (asta pentru că Prima încă difuzează Trăsniții). Știu că și la Românii au Talent au fost băgați pe sticlă tot felul de personaje, de amorul rating-ului. Să nu mă-nțelegeți greșit, n-a tras Pro TV de ei, n-a făcut vânătoare de ciudați. Oamenii au venit la casting și producătorii n-au putut spune pas unora care fac audiență.
Într-un fel așa sunt construite reality-show-urile. Îți aduni ciudați, hapciupalitici și personalități debalansate și aștepți să iasă circul aducător de public.
Hai să vă spun câteva lucruri despre emisiunea „Te vreau lângă mine” și Ana, tânăra din clipul de mai sus.
Am zis s-o întreb în privat pe Ana care-i faza cu apariția ei TV. A fost de acord să-mi răspundă la o serie de întrebări și să-mi prezinte situația. Am decis să postez doar esențialul, nu detalii din viața ei privată.
O întreb dacă a primit vreun ban pentru apariția la Kanal D.
„Da, am primit 110 lei”. Jenant de ieftin pentru un circ așa penibil.
Apoi îmi povestește cum a ajuns la casting-ul respectiv și-mi dă un print-screen cu anunțul prin care a aflat de post.
O întreb dacă povestea de la TV este reală.
Apoi spune că nici violul nu-i pe bune. Nu, n-a fost violată.
O întreb dacă-i afectată de apariția la TV.
Evident că și ea credea că telespectatorii vor fi informați că totul e un rol.
Și apoi mi-a spus de o serie de probleme de sănătate pe care le are de aproape 14 ani. Lucruri despre care, dacă nu-s vizibile cu ochiul liber, e de bun simț (ca să nu spun obligatoriu) să întrebi la un interviu. Întrebi omul dacă are probleme de sănătate, ori dacă a luat/ia pastile.
Dar știți ceva? Să spunem că sunt eu manipulat de tânăra Ana, că minte și că lucrurile stau altfel.
Să zicem că ăia de la Kanal D au întrebat la interviu dacă ia vreo pastilă, ori are vreo problemă de sănătate. Dacă au trecut cu vederea răspunsul ei sincer înseamnă că-s niște nesimțiți. Dacă au crezut un posibil „nu” înseamnă că-s orbi.
Apoi, ajunsă pe platou, să spunem că povestea prezentată de Ana e reală. Știți ceva? Televiziunea nu e cabinet psihologic. Televiziunea nu trebuie să-și aroge rolul de a repara oameni, de a îndrepta vieți, de a cupla oameni.
Și madam Gabriela Cristea, care mănâncă Photoshop dimineața, la prânz și seara, să înțeleagă faptul că nu-i psiholoagă, nu-i ea în putere să-i spună unui om, la TV, cum să se comporte în fața unui străin. Are 0 (zero) pregătire să consilieze oameni în viața amoroasă. Ce mama mă-sii, a făcut carieră măcănind la celebra „Noră pentru mamă”.
Auzi, „dacă nu-ți deschizi sufletul în fața cuiva o să rămâi singură toată viața”. ALO!? Tu te auzi? Madam imagini retușate, tu ți-ai cunoscut marea iubire după un paravan la emisiunea „Te vreau lângă mine”? Ți-ai aruncat viața pe tapet, așa, la voia întâmplării?
Și toată regia asta penibilă cu aplaudacii care râd la comandă și accentuează anumite momente, plus tobele bătute pe, vezi dom`le, momente cheie.
Dar mai lipsit de etică e să fie totul o înscenare și voi să lăsați impresia că-s povești pe bune. Să creadă toate gospodinele balivernele voastre?
Sunteți penibili bă. Penibili.
Și CNA-ul doarme-n post. Și ONG-urile zac sub soare. Și nimeni nu spune nimic de faptul că oameni cu probleme sunt exploatați pentru rating.
„Da Bonea, dar sunt maturi, hotărăsc pentru viața lor, au fost de acord…” și alte blabla-uri d-astea. Da, râdem de Bunicuțe Cosmice, explodatele de la „Bravo, ai stil!” și tot felul de oameni, ne hlizim și aducem în derizoriu problemele psihice și emoționale, facem portofelul gros unor exploatatori și apoi ne mirăm că suntem 0 (zero) empatie față de cei cu probleme.
O să-mi spuneți că-i „normal”. Nu-i normal. Au normalizat ei asta și ne-au adus în punctul în care problemele psihice sunt subiect de mișto și tratament televizat.
Kanal D canal.
Un răspuns
Vezi ca mai e unul care povesteste cum i-au dat la iumor 300 de euro si i-au facut si scenariul ce sa zica, si dupa aparitie l-au dat afara de la munca, si se mai iau si oamenii de el pe strada: https://www.youtube.com/watch?v=Hj8AS0JjU-k . Omu’ pare ca are aspergers pe steroizi.