În această seară o să stingem lumina timp de o oră, scoatem din priză frigiderul și-o să lăsăm în beznă catedrale, turnuri, cetăți. Pentru că-i Ora Pământului și s-au făcut niște calcule care arată că economisim cu până la 2% din consumul mondial dacă stăm în beznă pentru o oră pe an. Cu toate că astea sună frumos și bine, personal cred că-i o pierdere de timp. Nu de energie, dar de timp.
Nu-s nihilist, dar dacă ești din tabăra aia radicală a ecologiștilor, și-ți place să te legi cu lanțuri pentru a demonstra împotriva unei cauze, am câteva nelămuriri:
– De ce fotbal pe nocturnă? Oare câtă energie economisim dacă toate meciurile de fotbal/fotbal american/rugby/oină/tenis se joacă ziua pe lumină? E așa greu să propună cineva asta, așa de dragul planetei? Și dacă a propus cineva acest lucru, de ce nu se fac proteste, presiuni pentru punerea în aplicare?
– Chiar e nevoie să luminezi toate clădirile istorice? Turistic vorbind e frumos, dar în capitalele mari unde sunt zeci de astfel de monumente arhitectonice consumi mult pentru fiecare versant, zid și statuie. Și asta pentru câteva ore pe noapte. Nimeni nu văd să spună nimic despre asta.
– E nevoie noaptea de semafoare aprinse? Când traficul e mai redus se poate apela oricând la semnele de circulație, nu trebuie să prinzi la 2 noaptea toate semafoarele pe roșu.
– Reclame luminoase? Și-a pus vreodată cineva întrebarea „oare cât curent consumă afișajul de pe magazinul Unirea din București?”. Poftim, încă o cauză pentru ecologiști.
– Automobile electrice? Intrăm puțin în alt subiect din moment ce discutăm de consum electric, dar serios, nimeni nu-și pune întrebări de ce majoritatea statelor nu gândesc programe privind achiziționarea unui automobil electric? Ca să vorbesc strict de România, cred că avem maxim 40-50 de mașini electrice înmatriculate și vreo 2-3 stații de alimentare.
Chiar în aceste momente, când scriu aceste rânduri, Telekom îmi trimite SMS să sting diseară lumina pentru o oră, împreună cu alți 2 miliarde de oameni.
Dacă Telekom a trimis SMS-ul ăsta tuturor abonaților și utilizatorilor de cartelă tocmai a făcut o risipă groaznică. Dacă și Orange, Vodafone și Digi procedează la fel cred că pot să-mi țin laptopul în priză diseară.
Cred că-i frumos să-ți pese, dar e mai bine dacă o faci privind totul în ansamblu și gândind un plan pe termen lung. Ok, „stingem lumina o oră, dar suma economisită merge în infrastructură eco”. Cum sună? Nu-mi propune să stau în beznă ca de Crăciun să intri în Cartea Recordurilor cu a mai lungă instalație de beculețe. Nu-mi spune să fac dușuri de două minute ca-n restul anului să-și spele unii mașinile aiurea-n fața blocului. Nu-mi spune să mănânc mai puțin ca mai apoi să ne uităm cu milioanele la emisiuni risipitoare de mâncare precum Hell`s Kitchen.
Să nu-nțelegi că am ceva cu ideea de a face economie. Dar din nou vorbim despre cum să economisească unii care oricum o fac pentru că nu vor facturi mari la curent, pe când alții își „permit” niște extravaganțe aberante.
Un răspuns
Pai in iulie 2013 in Paris au introdus o lege prin care toate cladirile publice trebie sa stinga luminile intre 1 si 7 atat timp cat nu mai este nicio persoana inauntru. Legea se aplica inclusiv pt Eiffel Tower. totusi ‘clipoceala’ aia de 5 min la fiecare ora trebuie sa consume enorm.. daca ar face-o de 1 min, cred ca ei ar fi ok. In Londra nu sting nimic, mereu vad cladiri aprinse de birouri goale, including Big Ben care sta aprins toata noaptea din cate stiu eu.