Numele meu este anxietate și am George Bonea.

„Corporația” de la Starea Civilă

Te căsătorești. E totul bine! Ești fericit că ai rezolvat o mare parte din probleme. Soția e încântată de alegerea făcută, tata-socru e resemnat, mama-soacră e mulțumită, s-a anunțat puhoiul la nuntă și hainele stau bine pe tine. Ce să mai, dacă-ți iese bine nunta asta mai faci și o reluare peste 6 luni. Doar să arăți că poți.

Dar până ajungi la biserică și-ți iei roaba în primire, până îl dănțuiești pe Isaia și cu puțin timp înainte să vezi prima sărmăluță în farfurie și-n frezele invitatelor trebuie să ajungi la Orificiul Stării Civile. Locul unde ești întrebat dacă „o iei pe cetățeană”. Spui „da”, ea îngână „aha”, vă pupați, lumea plânge, aplaudă, oficioasa stării civile se uită plictisită (sunteți cuplul cu numărul n-jpe pe ziua aia), ieșiți afară.

14124070_1372222766126099_195652333_o

Dintr-o recentă experiență personală vă pot spune că în București, la Oficiul Stării Civile din Sectorul 5 (zona Izvor), aventura începe după ce ai ieșit din clădire. Ești așteptat de o cohortă de indivizi. Pe unii dintre ei îi știi de când ai ajuns acolo, sunt parcagiii. Asta e o breaslă aparte, bine înrădăcinată în nomenclatorul locurilor de muncă.

Despre parcagiii de la Oficiul Stării Civile Sector 5 se zvonește că-s în cârdășie cu paznicii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, cei din urmă având în subordine o parcare frumușică și multe locuri goale în weekend. Dar asta zice lumea rea, ce știe ea? Așa cum oamenii tot zic de ani buni că parcagiii cotizează la comunitari ca să nu fie deranjați. Dar asta zice lumea rea, ce știe ea?

Revenind. Când ți-ai luat „da”-ul de la soție și ieși din clădire dai nas în nas cu rudele/partenerii de bijniss ai parcagiilor. Două doamne te întâmpină cu niște găleți. O găleată e plină cu apă, vezi dom’le, „îți iese-n cale cu plin să ai spor în viață”. O tradiție stupidă, ca multe altele, cine știe de pe unde luată. Cică să-i pui bani în găleată și-o să crească succesul căsniciei direct proporțional cu nivelul apei. Arhimede de Sectorul 5! Nu-i poți pune un bolovan în găleată, vrea bani, dar cam strâmbă din nas la fise. Cică nivelul apei crește mai bine cu bancnote.

14123491_1372222886126087_1831870261_o

Apoi cealaltă doamnă te întâmpină cu o găleată cu orez. Că așa știu ele că se aruncă orez deasupra mirilor. Dacă-i întrebi de semnificație o să-ți spună ce zice orice babă: „așa se face, e pentru bunăstare!”. Și dă cu orez în tine. Nu-l aruncă spre cer, ci îl azvârle în ochii tăi de faci pilaf la cearcăne și-ți vine să le dai bani doar să plece.
14075088_1372222832792759_1735351985_o

Tot dezmățul ăsta tradiționalo-urban e completat de un nene ramolit care scârțâie o vioară și cântă gutural ce-i vine pe scăfârlie, despre nași, mireasă, ginerică. Violează vioara aia cu un arcuș, făcut din coada calului lui Mihai Viteazu, de ajungi să apreciezi schelălăielile Andreei Bănică. Nu pleacă nici ăsta fără bani.

Printre oameni și mașini se mai fâțâie și câțiva plozi, puși pe cerșeală și căpătat.

14139170_1372222942792748_239943121_o

Totul sub atenta supraveghere a Șefei, CEO, Executiv Field Manager-ul, această doamnă bine care dirijează „angajații” astfel încât să nu rămână nimeni necântat, nelovit cu orez, neîntâmpinat cu „plin”.

Cât am stat eu pe acolo, vreo oră, s-au desfășurat vreo 3-4 perechi de miri și invitații lor. La un income minim de 50-100 lei/nuntași înseamnă că un daily revenue poate ajunge și la 500-1.000 de lei/zi.

Asta înseamnă undeva la 2.000 lei/lună, doar din sâmbete. Și cum anul ăsta a fost pe growth cu nunțile, cu o pungă de orez, o găleată cu apă și-o vioară obosită ajungi în Forbes Top 500 Bijniss-uri.

 

5 răspunsuri

  1. :)) :)) mi amintesc asa de bine, dar cei drept am avut invitati tupeisti si le-a dat cu flit :)) dar asa este, dar ai uitat fotograful din starea civila, care iti baga pozele pe gat.

  2. Prin 2001 cand m-am casatorit, ciorile alea nu parazitau curtile Primariilor. E drept ca m-am casatorit intr-o vineri …
    Era doar fotograful din sala de stare civila care mi-a facut poze ( cu film ! ) fara sa ma intrebe daca vreau. Cand s-a terminat circul, a venit cu tupeu sa-mi ceara bani pe poze, de i-am zis ca nu platesc nimic, pentru ca nu am comandat nici o poza. Sa si le bage undeva !
    Cand a auzit asta, ofiterul de stare civila ( o muiere parsiva ), mi-a zis pe un ton mieros, vaaai, cum nu vrei poze de la casatorie sa te lauzi la prieteni ?
    La care i-am zis, tanti, in afara de miri si cei doi martori agatati de pe strada, mai vezi pe cineva in sala ? Nu ? ! Pai tocmai ti-ai raspuns singura la intrebare !

  3. N-a fost nunta, ci datul cu subsemnatul la primarie. E o formalitate. am semnat , am plecat fiecare la scarbiciul lui si ne vedem acasa.
    In nunti si trenduri ne-am bagat lejer picioarele, ca noi am facut cum am considerat noi, avand in vedere ca e o chestiune intima si strict personala. Viata mea, fac ce vreau cu ea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.