Din capul locului trebuie să menționez că scriu aceste rânduri cu mare grijă. O să încerc să fiu cât mai pedant posibil pentru a nu lăsa impresia că rândurile de mai jos sunt un atentat la adresa oltenismului. Până la urmă, de ce aș vrea să rănesc o categorie atât de nișată (olteni) cât aș putea să fac să se simtă prost un întreg grup (țara)?
Dacă argumentele mele nu vor trece de coaja groasă de „măcar s-a făcut ceva” și „ești tu hater” puteți să-mi scuzați răutățile accentuând faptul că-s un mitic frustrat că „pămpălăul” de la Primăria București a văduvit un întreg oraș de magia sărbătorilor de iarnă alegând să nu decoreze Buricul Târgului precum o pistă de aterizare, cum făcea tanti Firea când spărgea pușculița pe fulgi, îngerași și brăduți dătători de crize epileptice.
M-a scos femeia-n lume și m-a dus la Târgul de Crăciun din Craiova, locul 6 în Europa într-un top al frumuseții.
Topul ăsta s-a realizat prin vot pe un site, iar 72% dintre cei care au votat Craiova sunt din afara țării.
Din cifra de mai sus putem extrage următoarele semi-concluzii:
- 28% au votat cu ce au la ei în bătături. Nu știm dacă iarna asta s-au plimbat și prin Străinezia și s-au întors de acolo dezamăgiți de ce au făcut alții, dar mândrii că ne-am târg pe noi;
- 72% dintre votanți sunt din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. Nu știm câți sunt români, ori străini, gusturile nu se discută, dar pentru că sunt la mine pe tarla pot să arunc o bănuială că românii de acolo au votat cu românii de aici. Poate că nici n-au fost la târgul din Craiova, dar au zis să susțină echipa de acasă, să crească pipota străbunilor;
- Turistic vorbind, Craiova nu excelează. Am găsit un articol din care aflăm că în perioada 2018-2020 au venit 25.560 de turiști străini din 234.527 (restul sunt români). Probabil că intru și eu la turiști, chit că mă duc să mănânc 7 mese pe zi la soacră, dar mă plimb puțin prin Centru, beau o cafea undeva, trec pe lângă șaormeria PreaSfântului Mandachi ș.a.m.d.;
- Articolul belicos care laudă performanța românească spune că locul 7 (după Craiova) e la 8.000 de voturi distanță. Trier, Germania. Ce nu ne spune presa care încurajează bătaia pe umăr în cerc patriotic e că Trier e o comoară turistică, una care atrage anual peste 150.000 de chinezi (printre alte nații). Așa că victoria noastră cu Târgul de Crăciun e ca gluma aia cu „i-am bătut de s-au c*cat pe noi”.
Bine, dar cum a fost târgul?
De cum ajungi în apropiere te izbește un miros „tradițional” de hamsii prăjite. Știți, cum făcea bunica hamsii când pregătea masa de Crăciun. Făcea o plăcintă de dragavei, tăia porcul și apoi storcea niște lămâi proaspete pentru hamsii.
Vedeți? Chestii micuțe care schimbă tot tabloul. Dacă ai crescut în filosofia „ești tipicar, măcar s-a făcut” n-o să te deranjeze candeala de hamsii în ulei pentru că ești obișnuit să vezi România de sus, de unde lucrurile mici nu se observă. Ca-n poze. România de sus e absolut superbă. Dai zoom și vezi cioturile defrișărilor ilegale, PET-urile din râuri și capetele de hamsii aruncate mișelește prin iarbă.
Târgul de Craiova place doar dacă-ți plac beculețele și ai avut ghinion să-ți plimbi ochii prin lume „ca găina-n jurul curții” cum spune femeia. Și adori plasa aia de led-uri de deasupra capului care arată atât de bine în pozele de Instagram. Altfel e o înghesuială de gherete cu alcool, fast-food tradițional și alte mâncăruri/băuturi. Evident că-i frumos, ce să nu-ți placă la tradiționala umflare de maț? Ai basculat acasă, hai să „deguști” ceva și-n târg.
Frumusețea totală e că fiecare gheretă are și o mică icoană deasupra. Așa că Fecioara și Mântuitorul te admiră când bagi „una mică”, o plăcintă turcească, o alea-alea. Am mai spus, ortodoxismul trece printr-o reformă bucată cu bucată. Standardele duble ale românului creștin transformă religia din simțire să fie light în comparație cu bucatele din farfurie.
Cum e la alții?
Din poze arată bine la toți. Văd că Bruges, la belgieni, a terminat în top abia pe 16. Mna, ăia proști și slabi, că-n orașul ăla care nu și-a bătut joc de toată arhitectura veche au scos un 16 rușinos. Moscova e mai rău, pe 17! Poate dacă nu erau așa chitiți pe ucrainieni făceau târgul ăla mai bine. Puteau pune tancurile alea de la graniță în Piața Roșie, cu nițică beteală și beculețe dădeau planeta pe spate.
Altfel spus, Olguța a mai pupat un mandat că târgul ăsta de locul 6 o să-i asigure ani buni la primărie. Până la urmă ce alte probleme ar mai avea orașul? Am văzut că stă bine la toate capitolele.
Cât despre dragostea de becuri a românilor… mna, suntem totuși țara în care bătaia e ruptă din Rai și falimentul decorat cu îngerași e „doar o pasă”.
Am anexat la articolul ăsta și două fotografii făcute de soție în târg. Ea a zis mai drăgălaș pe Facebook despre târgul din Craiova, dar e d-acolo și eu sunt, nu uitați, un mitic frustrat și neiluminat festiv.
În 2022 sper să ne sară siguranțele-n casă de câte becuri o să aprindem de Crăciun. Cică dacă-s destul de puternice luminițele festive o să orbim și n-o să mai vedem problemele reale.
Un răspuns
Notele se dau de sus de la înălțime, funcție liniară direct proporțională cu lumenii.
Un kitsch ordinar.
Sunt într-un sătuc din Norvegia acum, la niște prieteni, toți aici au lumini albe la case.
Așa că și ei a pus tot albe, arată superb sătucul. Inițial cumpărase verzi și le-a pus dar era o notă discordantă.