Ai putea pretinde că e obligatoriu să învățăm din greșelile altora, că omul în nemărginita lui inteligență trebuie să ia notițe și să-și clădească viața pe baza unor observații și verificări. Că țările trebuie să se uite cu atenție una spre cealaltă și să învețe din greșelile vecinilor, mai ales acolo unde variabilele nu sunt atât de personalizate.
Dar țeapă. Pentru unii greșelile altora sunt doar viitoare erori personale.
Bine, e posibil nici măcar să nu fie greșeli. Dar ce vreau să spun e că unele țări pur și simplu urmează un curs (firesc?) al istoriei și nu ard etape care pot încurca.
Cel mai recent material Recorder a enervat mulți oameni, dar România trebuie să dețină o catedrală pe măsura religiozității (fie ea și închipuită, light sau ipocrită). E cumva o datorie față de istorie și cursul ei firesc să construim și noi în 2021 ce alții au făcut acum 3-4-5 sau 9 secole. Doar așa am demonstra că n-am sărit pași în evoluția firească.
Cifrele vaccinului spun că România va ajunge la 70% vaccinați în vreo doi ani. Dacă se continuă în ritmul ăsta. Doi ani? Cine știe, poate că-n ăștia doi ani vesticii mai puțin sceptici vor ajunge să domesticească Covid și să mănânce lapte, brânză și ouă de Covid de țară. Noi o să fim încă speriați de ace și manțucării digitale menite să omoare sufletul din interiorul vaselor de sânge.
Dar ăsta să fie adevărul.
Poate că ăsta-i firescul. Nu-mi pare de neînchipuit să fim într-un asemenea decalaj. Am mai recomandat și cu alte ocazii o carte care prezintă minunat lipsa de armonie dintre România și țările din Europa la care ne raportăm când vrem „ca afară”. Ori cel puțin acolo unde se pleacă masiv de rău ce e.
Dar să nu fim total pesimiști că pe ici colo am reușit să facem niște pași săltați în încercarea de a nu sta mereu la secole în spate.
Avântul tehnologic a fost darnic și n-a ținut cont de granițe, ori infrastructură. Așa că pe drumuri care nu-s marketate turistic ca fiind de Ev Mediu ai mașini Tesla, R8 și altele care necesită sub roți minunea asfaltului la dungă. Guri știrbe și cariate se trag în poze cu cele mai noi telefoane. Minți încă înhămate la curricula veche se relaxează cu orele în ecrane noi, la seriale noi.
În anumite domenii s-a sărit. Și la fashion stăm bine. Încurcă transportul de marfă din China și Bangladesh, dar altfel ne-am îmbrăca la fel de repede (și original) ca lumea bună. Oricum, micul decalaj e insesizabil, mai ales când amesteci pe tine sacou și șalvari. Să vadă lumea că n-ai uitat de unde ai plecat, dar ești și în ton. Pantofi la pantaloni de trening și variațiuni pe temă.
Dar din alte puncte de vedere suntem sortiți întârzierii.
Când alții se vor lăsa de mașini electrice (am înțeles că destul de curând) pentru o variantă mai bună, noi abia o să terminăm de tras prelungitoare în toată țara.
Cândva pistele de biciclete de la alții vor ajunge la nivel de film SF. Pe atunci noi o să ne dăm jos roțile ajutătoare și o să descoperim gura de scurgere stradală sub trotuar, nu sub roți (eventual cu grilajul de așa natură încât să rămâi cu roțile-n el).
Șoșoacă&gașca sunt tot un rezultat al acestui decalaj. Da, au și alții șoșocii lor, dar ai noștri parcă-s rupți din însemnările lui Jean Delumeau despre frica în secolul al XIV-lea. Mă mir că antivaxxerii n-au propus ca tratament pentru [orice] trecerea udului prin gaura cheii bisericii unde te-ai însurat/botezat. Poate că metoda asta e încă înaintea vremurilor lor.
Așa că-s multe care s-au întâmplat la alții, dar încă n-au avut loc la noi. Păi ce, noi am avut Inchiziție? Vreo reformă religioasă? Și stai să vezi când o aduce și aia vreo noapte a Sfântului Bartolomeu.
Mici sclipiri olimpice pi colea, pi colea, dar slab în contextul macro.
Singura șansă e să inventeze un român mașina timpului și să-I blocheze pe alții până le urmăm noi toți pașii buni și răi. Când suntem bara-bara să-i dea drumul și să fim toți la fel de…
Așa că-i normal să facem ce facem și să fim cum suntem.
Funia se trage, nu se-mpinge.
4 răspunsuri
Ț’ă frică dă sfârșitul lumii? Vino în Rromânia, suntem cu 50 de ani în urmă.
Cam așa.
M-am gandit de multe ori la asta…
Mi se pare din ce in ce mai logic…
Bă, tizule.
Iată definiţia dată de Einstein la nebunie (şi ăsta era jidan, deci ştia el ceva. OK; tehnic e atribuită lui Einstein şi a fost publicată prima dată în ’81, dar lasa nebunul in durerea lui de alb pentru negresa):
„Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”