Cred că-și bagă Dragnea unghia în gât pentru că s-a grăbit să fie dictator înainte să fie teren prielnic pentru o astfel de viziune. Dacă mai aștepta puțin și-și lansa discursurile patriotico-anti-corporații în zilele Covid-ului…
M-am uitat zilele trecute la un scandal uriaș apărut pe pagina de Facebook a celor de la clinica Sanador.
Totul a pornit de la faptul că cei de la Sanador anunțau faptul că-ți poți face test de coronavirus la ei în bătătură pentru 350 de lei. Internetul a explodat. Și mai interesant, am văzut înjurături de la oameni din toate bulele. Au înjurat și „știrbii PSD-iști”, dar și „tinerii frumoși și liberi”.
Ce înseamnă asta? Că probabil se produce o uniformizare a discursului anti-calicire (așa cum interpretează oamenii), anti-profit (și implicit anti-corporații).
Postarea celor de la Sanador nu mai există (și-mi pare rău), pentru că erau multe de văzut.
Zeci de comentarii (și aprecieri) în care oamenii reiterau subiectul privatizării („să vă lase țara fără afacere”), foamei de profit („ați supt totul de pe bieții români”) și alte asemenea pe care le-am mai auzit și-n campanie de la anumite partide.
La unele comentarii am văzut like-uri de la oameni din bula mea, ăia care acum câteva luni înfierau discursul ăsta când era verbalizat de PSD.
Și o să mai vedem reacții precum la Sanador pe Facebook și la alte business-uri.
În perioada asta încărcată emoțional nu mai poți da semne de cinism afaceristic sau spirit antreprenorial. Nu poți să vinzi spirt la suprapreț. Ești văzut urât și dacă-l vinzi. Ori donezi, ori taci. Lumea e înfierbântată, speriată și însetată de răzbunare. Toate frustrările se vor sparge în capul unor afaceri care nu vor să se lase îngropate de pandemie.
Mulți spuneau în comentarii că un test Covid-19 e 3-4 euro. Sanador îl comercializa la 350 de lei. „Calici”. Chiar sunt? Doctorii care operează testele alea au un preț? Studiile lor? Spațiul? Laboratoarele? E ca-n vorba cu statuia lui Brâncuși. Piatra a costat 2 lei. Opera câteva milioane de euro.
Masele vor empatie.
Nu pot să mă abțin și să nu atrag atenția că aceleași mase au fost indiferente până acum la suferința altora și n-au părut la fel de empatice cu ăia care ne cos hainele prin țări uitate de lume, cei care ne fac telefoanele în fabrici cu gratii (să nu se sinucidă). Stai, sărăcia nu se transmite prin tuse. Nici neșansa de a te naște într-o țară din lumea a treia.
Oamenii (nu știm câți, dar ăia care sunt au o voce ridicată) s-au plictisit de capitalism (sau ce înțeleg ei ca fiind capitalism), mai ales în pragul unei crize economice pe care tot o anumită categorie socială pare c-o s-o ducă în cârcă. Economiștii anunță pe toate platformele că tot săracii vor avea mai mult de suferit. În cel mai rău caz unii bogați vor ajunge în mediocritate. Restul vor prospera. Oamenii citesc și se enervează. După ce se enervează încep să urle că le e pielea furată (de străini, oameni de afaceri, d-ăștia).
Cum de am ajuns aici?
Poate pentru că mulți ani nimeni n-a educat masele cu privire la ce înseamnă cu adevărat capitalism. Visul american/afaceristic a fost o loterie care mai mult a frustrat decât să ambiționeze. Mulți români au așteptat capitalismul ca pe americani/UE. „O să ne dea și nouă”. Nu, nu-i nimic de dat dacă nu ai nimic de oferit. Și mulți n-au ce să ofere. Și unde n-a fost educație financiară nu putea să apară altceva decât invidie și multe alte forme de „să moară capra vecinului”.
Ani de zile, cu credit pe buletin și șpârle financiare s-a putut mima bunăstarea, dar în plină pandemie și prag de criză economică mulți își dau seama că plasma din perete e fix pix.
Maimuțăreala valorii își dă arama pe față. Cine și-a făcut aură din telefoane scumpe (luate-n rate), plasme (luate-n rate), mașini (luate-n rate) ș.a.m.d. vor avea de suferit. Forma opulenței se golește de fond.
Dacă o să fie o criză economică mai rea ca-n 2008 (și mulți spun că o să) să te păzească sfântul să dai semne că faci bani (mai ales prin ceea ce unii ar considera exploatare).
Și să vedem dacă furia trece de tastatură. Și cine se transformă în salvatorul celor mulți și neprihăniți.
2 răspunsuri
De cativa ani sunt doua tabere, fix cum ai specificat, „știrbii PSD-iști” și „tinerii frumoși și liberi”. Observ totusi ca atunci cand se intampla ceva nasol, reactia oamenilor este asemanatoare. Ura pe oamenii veniti din diaspora(acum cateva luni ne era dor de ei si ne salvau), oamenii care ies la gratare cand nu e cazul, cei care au golit magazinele, indiferenta fata sanatatea si viata celui de langa pana la urma. Poate ma insel, dar ei sunt si „știrbii PSD-iști” si „tinerii frumoși și liberi”.
Nu este minunat?
PS: Inainte de pandemie, explicam unui internaut anti psd, cum ca cei din diaspora, pentru alegerile parlamentare care o sa urmeze, sa voteze ori prin corespondenta, ori sa vina chiar in tara si sa voteze in zona lui. Logica? Locurile parlamentare arondata celor din diaspora sunt daca nu ma insel 12. Asa ca toata diaspora are putere in aleger doar intr-un cumul de 12 oameni. 50% PSD-50%PNL la alegeri in diaspora? Din aia 12 6 sunt la psd, 6 la PNL. Dar ce ar insemna ca votul unui milion de oameni sa afecteze nu 12 parlamentari, ci grosul lor? Ei bine, raspunsul internautului a fost de ura, el destept, eu prost, eu psd-ist, el anti.
Bula noastra urla la „stirbii psd” ca stau cu mâna întinsă la Dragnea sa le dea si lor ceva si arunca cu bancnote de 1 lei in ei. Acum urla la PNL sa ne dea si noua ceva ca ce pln. Bai boss, daca esti șmecher si vertical esti, si incredibil de elitist, fii tata si cand se oprește plăcintă din crescut.