Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce înseamnă când brand-ul preferat donează?

S-a demonstrat vreodată empiric eficiența mărinimiei cu strigare? Există vreun studiu care să ateste că X număr de oameni sunt impulsionați să doneze și să bage mâna adânc în buzunar dacă observă același obicei la alții?

Ori se întâmplă fix opusul, un fel de efect bystander financiar?

Asta dacă nu luăm în considerare slacktivismul și retragerea dorinței de implicare când în peisaj apare un salvator mai mare, mai puternic, mai capabil. Despre fenomenul ăsta s-a vorbit mult și în perioada protestelor.

M-am gândit la aspectele astea când am văzut câte brand-uri și companii au început să se laude pe Facebook cu sumele donate în lupta anti-Covid. Să fie asta o declarație sinceră de omenie și un impuls pentru alții, ori o laudă de sine care prin valoarea postării (și implicit) a donației se vrea o meta-reclamă care să imprime bine în mintea consumatorilor că brandul preferat e acolo, grijuliu, implicat, civic?

E foarte greu să porți o astfel de discuție pentru că riști să deranjezi trei categorii de oameni:

  • Cei care lucrează pentru compania darnică și se confundă cu mărinimia brandului, ori știu că inițiativa le-a aparținut și de fapt brandul a fost o pârghie prin care ei au făcut bine (dar te întrebi inevitabil cine a avut mai mult de câștigat, pe termen scurt/mediu/lung);
  • Cei care consumă brandul, au o relație apropiată cu el și se confundă cu valorile lui;
  • Cei care nu lucrează neapărat pentru brand, nu-l consumă neapărat, dar se bucură la orice e de bine.

În aceste condiții hai să vedem dacă totuși e rost de dezbatere. Oricum, ce altceva să facem, nu?

Sunt destul de sigur că majoritatea companiilor se cunosc între ele. Boșii se știu pe nume, își știu numerele de telefon, se întâlnesc la chermeze în cadrul cărora se premiază între ei. Așa că, în eventualitatea unei crize precum cea pe care o trăim, și-ar putea da mesaje/apeluri/mail-uri să-și spună „bă, noi urmează să dăm 50 de euro pentru cauza asta la care a aderat toată planeta. Nu vreți să dați și voi? Nu trebuie să ne lăudăm cu asta că nu-i ca și cum nimeni nu știu de coronavirus, nu?”.

Dar asta nu se întâmplă.

Companii mai mari sau mai mici se laudă online cu donații făcute.

Ok, nu e o laudă de sine becaliană (caracterizată doar prin limbaj și sonor), dar doar pentru că-i împachetată frumos de un copywirter care și-a spart neuronii să facă mesajul cât mai digerabil nu înseamnă că nu-i tot fudulie. E fudulie cu brandbook.

E gândită ea să încurajeze? Posibil. Pe cine? Consumator? Mai e nevoie? Concurența? E frumos să-i strângi cu ușa și să-ți măsori momițele darnice într-un mod pasiv-agresivo-trufaș?

Nu e ca și cum în plină pandemie e neapărat necesar să se știe fiecare contribuitor la rezolvarea situației. Doar dacă nu te pregătești să intri în politică și nu-ți mai tace gura… Altfel e un drum sigur spre fariseism pe care ajungi încercând să pari uman (atât cât poate un logo să fie uman).

Și apoi mai e și varianta prin care gestul se vrea publicitar, cinic, să-i facă pe oameni să memoreze brandul, să înțeleagă prin asociere directă că X companie = grijă față de cetățeni + „noi am fost acolo”. Dar cine ar face asta într-un domeniu atât de candid?

Să vedem și câteva exemple concrete:

Recent compania Cris-Tim a postat pe Facebook faptul că pe lângă donații (alimente, cred că și bani) o să facă și o conectare prin rugăciune. Adică să se roage toată lumea ca să treacă virusul. Știm deja că rugăciunea are efect antiviral (cercetătorii ruși au demonstrat asta). Sper că totuși cei de la Cris-Tim n-au donat și crenvurști. Recent mi-am cumpărat câțiva din portofoliul lor și am simțit nevoia să mă rog la final. Cam puțină carne pentru un brand care spune că are multă grijă.

Iar Dragoș Pătraru (Starea Nației) a avut o postare foarte interesantă despre Coca-Cola și banii donați de ei. E de luat în seamă faptul că încep să apară din ce în ce mai multe voci publice care să pună degetul pe companii. Și lumea să asculte.

Un răspuns

  1. Daca un om doneaza ‘Vai ce gest minunat’. Daca se aduna unii sa faca o buda intro scoala de tara ‘Vai ce gest minunat’. Daca o companie a deviat de la obiectul de activitate si a donat ‘Huo astia fac reclama, sa dea salari, sa plateasca impozite, Cola sa faca suc de mere romanesti…’. E ok ca fac public caci poporu nu o sa caute in declaratiile fiscale sa vada ce si cum e o companie inainte sa emita pareri. In aceasi ordine de idei, n-am auzit ca TelDrum sa fi donat (inspre cine merita? donatie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.