Unde se termină arta și începe patetismul

6

Mie-mi place arta scandaloasă. Provocatoare. Să ațâțe, să stârnească, să-i provoace pe oameni să discute, să se certe, să-și iasă din zona de confort. Ba chiar pot aprecia și o metaforă bună și nu-mi e jenă sau rușine să recunosc faptul că un sfârc/prohab/vagin aruncat artistic într-un context (artistic) poate schimba percepții.

E cu atât mai multă nevoie astăzi de artă povocatoare când suntem cu toții îndrăgostiți de propriile valori.

Dar nu poți spune despre orice bucată de piele afișată că-i artă. Pentru că linia dintre artă/revoltă cu țesut și disperare după atenție e foarte fină.

O tânără din Buzău s-a pozat aproape goală, cu o armă în mână, în fața unei mânăstiri din Buzău. Artă? Protest? Revoltă culturală? Dorință de reformare religioasă? Manifest feminist? Luptă pentru ceva?

Dacă ne flexăm imaginația puteam să-i punem în cârcă tinerei toate cauzele pământului: arma e o metaforă la conflictul SUA-Iran, părul roșcat un semnal de alarmă pentru ce se întâmplă în Australia, pielea dezgolită un strigăt de ajutor împotriva traficului de carne vie, totul înconjurat de puterea și chintesența spirituală a poporului român, a credinței milenare.

Nu? Nu putem interpreta așa?

Ba da.

Sau putem considera că-i o bravură infantilă, ceva șocant de amorul succesului online. Că mai departe de like-uri nu cred că o să răzbată ședința foto cu iz de tămâie și praf de pușcă. Câtă pâine muiată-n vin trebuie să consumi să vezi mai mult?

N-am înțeles niciodată de ce ai vrea să întărâți o categorie socială fără să le aduci și altceva în schimb, un argument pentru care îi ațâți. Doar așa, pentru că piele, sâni și AK-47? E atât de ieftin. Ca glumele cu femei la cumpărături. Cum ar spune un vecin, „fă dreacu ceva cu substanță!”.

Bine, poate-s eu prost. Tot ce e posibil. Poate că domnișoara chiar a dorit să ne transmită ceva: că disperarea e atât de mare să nu faci burgeri la McDonald`s încât te-ai despuia și pe frig în fața unei mânăstiri.

Unde se termină arta și începe patetismul 1
Recomandări
6 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *