Tot aud că se construiesc stadioane de fotbal în România. În curând numărul stadioanelor performante va depăși cu mult numărul echipelor de fotbal care chiar au ce să ofere fanilor.
N-are rost să mai vorbim despre necesitatea acestor noi stadioane.
Am înțeles că unii-și fac calcule și cu ocazia Euro 2020 o să ne scoatem pârleala pe ele. Vin străinii, beau o bere prin oraș, merg cu autobuzul, dorm la hotel, mănâncă o șaorma și se acoperă cheltuiala. Așa să fie.
Stadioanele moderne vor atrage copiii spre o viață sportivă?
Nu prea cred. Din ce văd/citesc, cei mici fac coadă la inaugurări de fast-food-uri, nu la terenurile de sport. Ar da zeci de lei pe burgeri la suprapreț și găleți de suc, nici vorbă să-și mai cumpere bășici de plastic. Până și sportivii de performanță fac reclamă unei alimentații non-sportive. Mai pui și brand-ul de alcool/pariuri de pe tricoul de joc și e anti-fotbal cum nici Gloria Bistrița n-a făcut vreodată.
Eu cred că fotbalul românesc a murit când a dispărut din spatele blocurilor.
De ce nu se mai joacă fotbal pe beton? Putem enumera multe motive: telefoanele, jocurile pe console/calculator, copiii sunt grași, „efeminați”, nu se poate juca de pe hoverboard, părinții îi țin „în siguranță” acasă ș.a.m.d..
Dar pe lângă toate astea, n-ai loc. N-ai loc de mașini.
M-am dus la părinți în vizită și n-am mai recunoscut spatele blocului. Acum 15 ani acolo era loc să se desfășoare două meciuri în același timp. Abia dacă loveam cele 7-8 mașini. Acum nici tenis de masă nu poți să joci.
Acolo, în spatele blocului, s-au dat cele mai frumoase goluri pe care nu le-a văzut nimeni. În vinclul porții la care-și băteau vecinii covoarele. Acolo a ținut Alex aproape 1000 de picurele pe picior și l-a driblat pe Andrei până l-a enervat și s-au bătut (pe vremea aia miuța avea și ceva din hochei). Acolo a dat Bebelică un gol din foarfecă, la Centrica, căzând cu botul pe ciment, dar fericit ca un nebun. La 21 se făcea coadă de echipe, iar dacă nu apărai pe bune și te fereai de minge trebuia să te ferești și de capace. Schilodu` apăra cel mai bine că se antrenase ferind mașina lu` ta-su` de mingi. Îl băteau acasă dacă erau urme de minge pe capotă.
Nici măcar unul dintre fotbaliștii din spatele blocului n-a ajuns profesionist. N-a fost să fie.
Dar le-a prins bine mișcarea.
Au jucat îndejuns încât să le placă să-l vadă și să vrea să meargă pe stadion. Chit că-i de 5 stele sau nu. Fotbal să fie.
Când mă mai uit la câte un meci din Liga I am impresia că mulți fotbaliști s-au apucat de sportul ăsta auzind că se agață influențărițe de Instagram.
Știu că s-au făcut niște terenuri (mai mult țarcuri) de fotbal – alea gratis, aruncate pe ici-colo-n cartiere, dar parcă nu-i destul… nu-i destul pentru când își vor închide ăștia mici telefoanele și vor pune pauză la Fortnite. Să vezi atunci mașini lovite.
3 răspunsuri
Extras din Cedry2k – Sacrificii:
„Spargeam geamuri, mingi de 35, seminte,
Ignoram cerinte, falsificam adeverinte.
Copii sinceri si zglobii, n-au irosit o zi
Strangand timbre si fobii, tre’ sa stii
Ca rupeam maidanu’n doua,
Chiar sa ninga sau sa ploua.”
Mi-e dor de vremurile alea, acum merg pe sintetic de 2-3 ori pe saptamana – sunt cineva. :))
Niciun părinte întreg la cap nu consideră că sportul e o opțiune viabilă în zilele ăstea.
N-ai să vezi tați care să-și sprijine copiii pe așa ceva fiindcă meseriile sunt nobile.
N-ai să vezi mame care să-și sprijine copiii pe așa ceva fiindcă este rușinos și nu există viitor pe așa ceva.
Să vorbești că a murit fotbalul sau mai știu ce sport, este o formă foarte dăunătoare (poate inconștientă) de a spune: „Ce păcat că nu mai suntem atât de săraci cum eram în anii ’90, încât fotbalul să fie un țel la o viață mai bună.”
Numai prostii vorbesti. Copiii sunt aproape numai la joaca si fotbal, zero calculator. In plus, chiar vrei mingi in cap si in geam si urlete toata ziua?