Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Promisiuni electorale pe care nu le vrea nimeni

M-a abordat un tip pe stradă să mă întrebe dacă votez cu X-ulescu. Mi-a întins un flyer țipător și mi-a zis „hei, speakerule demotivațional, votezi cu al nostru?”. Am zis „nu”. S-a întristat. M-am întristat și eu că n-a înțeles sarcasmul demotivant al răspunsului meu. Dar măcar a prins sinceritatea. Apoi m-a întrebat cu cine votez, curiozitate pe care o consider destul de intruzivă. Nu mi se pare frumos să pui întrebări atât de intime.

Opțiunea electorală e o treabă destul de personală. D-aia votul încă e secret și se face după impenetrabila perdea albastră.

Oricum, dacă macină această curiozitate pe cineva doresc să anunț că-s prea nerod să votez. Când o să fiu mai deștept o să știu ce să aleg, până atunci îmi e teamă că votul meu ar putea schimba lucrurile în mai rău de la atâta rău mai mic. Poate când o să fiu mai răsărit răul cel mai mic n-o să fie rău deloc.

Ajuns acasă descopăr pe Facebook că s-a inventat prima țigară cu vitamine. Adică un dispozitiv care imită perfect aspectul unei țigarete, doar că bagi în corp „vitamine și uleiuri esențiale”. Frumix, ai spune. Doar că așa cum sublinia și cel de la care am aflat această informație, cel mai probabil e o altă manipulare prin care să se normalizeze un viciu (fumatul) pentru că, hai să fim serioși!, câte vitamine și uleiuri esențiale credeți că vor băga cei care se apucă de așa ceva până să ajungă la tutun? Și de ce nu, tutun cu vitamine și uleiuri esențiale.

Vrăjeala e perpetuă.

Pe fundal, la televizor, auzeam reclame la băuturi alcoolice. Ce frumos și distractiv e prezentat alcoolul la TV. N-ai spune că o cauză pentru atâtea probleme stârnește atâta bucurie. Aduce rudele împreună, te face mai distractiv în ochii prietenilor și merge cu aproape orice mâncare. Alcoolul e super.

Apoi pariurile, aceste elemente măritate cu forța cu sportul de performanță.

Mi-a rămas și o știre deschisă, aia cu vlogărul din Oradea care preda lecții de condus unui copil de 10 ani.

Și e viața-n România plină de asemenea aspecte.

Cum îți imaginezi că ar reacționa populația acestei țări dacă mâine un politician ți-ar spune că, pe lângă preocupările în legătură cu politica externă, pensii, salarii ș.a.m.d., ar vrea din toată simțirea lui să curețe puțin principalul formator de obiceiuri de consum? Așa crede el că e sănătos pentru populație, mai ales pentru cei mai influențabili. Copiii.

Wow! Să scoți reclamele la alcool de pe TV? Să pui alcoolul în aceeași tabără cu fumatul? Nu vorbesc de prohibiție (pentru cei care văd viața doar în alb și negru), ci doar de o altfel de abordare în legătură cu alcoolul: să nu-l transformi în ceva dezirabil și să nu te gândești că „deștepții vor înțelege reclama, proștii se vor descurca”.

Cam cât de mult nu l-ar vota nimeni și l-ar considera un nebun extremist?

Și e paradoxală reacția, din moment ce omul… vrea binele.

Vedeți? În fața unor astfel de realități moderne și neînțelegând cum funcționează psihologia maselor mă văd nevoit să recunosc faptul că înțeleg prea puține ca să știu cu cine să votez. Majoritatea politicienilor vorbesc de autostrăzi și eu îmi bat capul cu faptul că următoarea generație de copii va considera pufăiala sănătoasă și cool iar alcoolul baza prieteniilor sincere și distractive.

Sunt prea prost, cum să votez?

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.