Despre linia fină dintre activism și extremism

7

Greta Thunberg a fost un copil fenomen al ecologismului. A devenit o vedetă internațională în 2018 când a protestat în fața clădirii parlamentului suedez, la 15 ani. În scurt timp a devenit emblema/simbolul tuturor celor care vor să atragă atenția asupra problemelor de mediu.

Toate astea se întâmplau când avea 15 ani. Anul trecut. Ai putea spune că lucrurile nu se pot schimba foarte mult într-un timp foarte scurt… dar ha!

În 2018 toată lumea părea că o adoră pe puștoaică. În bula mea erau doar cuvinte de laudă. Presa o glorifica. Se visa la o Greta în fiecare țară.

Până azi. Azi Greta pare că nu mai e fetița de anul trecut, ci o adolescentă vocală, un urlet (prea?) disperat la summitul ONU. Și de azi au început să apară și primele impresii diferite despre Greta. Copilul speranță a devenit „o isterică”, „o adolescentă decompensată”, „e crescută de părinți extremiști”, „o îndoctrinează părinții”, „e ANTIFA” sau „are o criză”.

Mi se pare curioasă transformarea în ochii maselor.

Copila a devenit (pentru unii) o nebună. Nu mai e fetița simpatică și curajoasă cu opinii mature, ci (aproape) o matură cu probleme. Parcă s-a schimbat toată percepția de cum au dispărut codițele de copiliță.

Stau și mă gândesc dacă așa funcționează lumea vis-a-vis de toate problemele. Faptele reprobabile sunt demne de luat în seamă cât sunt vociferate de copii, iar maturizarea îi face să-și piardă consistența în ochii publicului mare? Fabulos de curios.

E ca și cum ai vedea o ființă genială într-un băiețel de 6 ani care spune „nu-i bine să bați femeile” , și un lache flaușat într-un bărbat de 21 de ani cu același discurs. Cumva simt că exact asta se întâmplă.

Oare d-aia folosim copii în reclame și le băgăm discursuri pompoase în gură? Pentru că lumea îi bagă în seamă?

Mi se pare foarte interesantă această chestiune. Și dacă tendința asta se confirmă mă aștept ca în 5-6 ani Greta Thunberg să fie „o femeie nebună, o nazistă verde” în ochii majorității. Chit că are fix același discurs ca la 15 ani.

Recomandări
7 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *