Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Se poate o lume fără proști faimoși?

Am văzut pe internet un citat (habar n-am cine-i autorul, ori dacă e o vorbă din popor): „stop making stupid people famous”/ „nu-i mai faceți faimoși pe proști”. Am citit vorbele astea de duh și la postări legate de mine, lucru ce mă emoționează teribil pentru că se pleacă de la premisa că-s faimos, ori că se străduiește cineva să-mi aducă nițică celebritate.

Bogdaproste.

Dar oare se poate o societate în care prostia să nu fie virtute aducătoare de faimă? Răspunsul e nu. În primul rând trebuie să definim ce este această prostie pe care o tot arată oamenii cu degetul mijlociu.

Prostia e de multe feluri. Ești prost dacă parchezi pe șina de tramvai, dacă spui bălării despre vaccinuri, dacă faci greșeli gramaticale într-un discurs oficial, dacă n-ai cultură generală, dacă și iar dacă. Unele sunt general valabile, altele nasc dezbateri aprinse și ajung să se ciocnească două tabere care se „proștilor!” reciproc.

Bun. Am stabilit că-i greu să punem degetul pe prostie.

Cu toate astea cred că suntem cu toții de acord că analfabetismele (funcționale și nu numai) nu merită promovate. Nici mitocănia (nu-i prostie, dar tot nu-și merită faima).

De ce nu putem avea o lume fără proști faimoși? Păi e destul de simplu: pentru așa ceva trebuie să trăiești într-o societate în care raportul inteligenți-proști să fie invers celui de azi. Când majoritatea e proastă n-o poți teroriza cu lucruri deștepte doar pentru că așa vrei tu și așa speri/crezi c-o să-i deștepți. Dacă nu-i obligi n-o să umpli teatre și dacă-i obligi n-o să le placă.

Dacă majoritatea (sau mulți) e proști e clar că lucrurile proaste vor prinde. Plus că e mult mai simplu să faci umor cu și pentru prostime (dar poți face orice mai ușor când target-ul e prostimea – afaceri, religie, politică ș.a.m.d.). Nu vă dați ochii peste cap, e o chestie la nivel mondial. Fesierii Kardashiancei vor bate oricând cel mai comic și inteligent om.

Concluzia e că prostia are magnet. Pe proști îi completează și le dovedește că nu-s singuri, pe cei autosuficienți îi împlinește și pe cei inteligenți îi atrage precum o broască stropșită pe care nu te poți abține să n-o împungi cu un băț.

Nu în ultimul rând, oamenii care nu înțeleg cum și de ce atrage prostia sunt, șocant, proști. Înseamnă că nu-s capabili să înțeleagă chestii destul de elementare despre natura umană și trăiesc într-o peșteră ideală în care pariez că ei sunt cel puțin elita.

Deci ăștia care spun „stop making stupid people famous” sunt și ei proști. Doar că nu-s faimoși.

Cu plăcere.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.