Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Când Poliția Română își dă cu parola-n…

E foarte greu să adopți o poziție echilibrată când vine vorba de subiecte care înfierbântă opinia publică. Tendința e să te poziționezi de o parte a problemei și să arunci cu lături în tabăra adversă.

Când vezi cât sunt de huliți polițiștii parcă-ți mai vine (uneori) să te pui și-n încălțările lor și să te gândești că intenția, de a se face polițiști, a fost una bună. Probabil își imaginau că vor prinde infractori, vor salva oameni din diverse situații și-și vor pune pielea în joc în urmăriri/anchete senzaționale.

Gesturi nobile pentru binele unanim al societății.

Socoteala din cap nu se potrivește cu cea din teren.

Viața de polițist e destul de complexă. Poți face și din cele de mai sus, dar pentru că uneori providența nu te suportă ajungi și în situații penibile: să legitimezi băbuțe care vând pătrunjel, să închizi ochii la interlopi (ori să te forțeze cineva s-o faci) și să blochezi un oraș cu parolă pentru un (încă neoficial) infractor.

Să-i cureți pe polițiști de imaginea de „slugoi” devine o misiune de PR aproape imposibilă.

Ocazional mai apare în social-media un polițist carismatic și prietenos care o dă frumos din condei și crește nivelul de empatie, dar gafe precum „nu intrați în Târgoviște fără parolă” sunt precum intratul încălțat într-o casă proaspăt curățată.

Îmi doresc să cred că polițiștii care n-au permis intrarea în Târgoviște fără „parolă” conștientizau ridicolul situației. Sper asta. E cel mai bine pentru sănătatea lor mintală. Altfel sunt demni de stereotipurile cu Garcea.

Poate că le venea să dea cu cascheta de pământ de rușine și nervi, dar s-au gândit că au o familie de întreținut. Ori că peste ani vor face tot posibilul să se răzbune pe superiorii care au orchestrat o asemenea umilință publică. Și asta e o speranță.

Pentru binele lor, și al nostru, hai să credem că Poliția Română nu-i plină de oameni incapabili să discearnă.

Nu contest faptul că e posibil să vorbim și despre cazuri izolate și speciale de sclaveți lobotomizați perfect pentru a respecta orice fel de ordin, oricât de absurd.

Cert e că Poliția Română își pierde credibilitatea și importanța cu astfel de manifestări penibile. Și nu există parolă care să șteargă asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.