Numele meu este anxietate și am George Bonea.

OMV Petrom și sfânta donație făcătoare de uitare

La finalul acestui articol sunt șanse mari să te regăsești într-una dintre cele două categorii:

  1. „Bonea, ești de rahat, cum poți spune asta când vine vorba de copii bolnavi de cancer?”

Și

  1. „Bă… partea tristă e că ai dreptate, dar mna…”
Mama are o vorbă. „De la omu` al dracu` iei ce-ți dă”.

A explodat internetul astăzi că OMV Petrom donează 10 milioane de euro pentru construcția primului spital de oncologie pediatrică din România. Superb. Frumos. Jos pălăria. Un gest frumos din partea unei companii mari. Până la urmă, ce înseamnă 10 milioane de euro pentru un colos precum OMV Petrom?

Ești tentat să spui că OMV Petrom nu datorează nimănui bani, așa că dacă nu suntem mulțumiți cu suma asta și facem figuri să lingem pompa. Dar lucrurile nu-s niciodată așa simple.

Trebuie să înțelegem că (e posibil) ca această donație să fie făcută și pentru o mișculațiune de marketing și publicitate. E un gest creștinesc (ce expresie ipocrită, de parcă musulmanii nu fac donații), dar cartea de căpătâi a religioșilor acestei zone spune să nu te fălești cu ajutorul dat. Bine, să pretindem că ăia de la OMV Petrom n-au vrut s-o gornească în presă, dar n-a putut să tacă cineva de la Asociația Dăruiește Viață. Să zicem…

Să nu uităm și faptul că pentru donații mai ai niște beneficii fiscale (așa știam. Dacă greșesc îmi cer scuze).

Oricum, câștigi un capital de imagine uriaș. Undeva într-un beci de la OMV Petrom se fac calcule uriașe și unii transpiră deasupra unor Excel-uri încercând să-și dea seama cât carburant va curge din pompele lor ca răspuns la atâta bunătate.

Și aici voiam să ajung. Scrieți pe Google „OMV Petrom poluare” și scufundați-vă-n articole. După voi cât costă pământul poluat cu țiței? Care-i prețul râurilor poluate? Asta ca să nu mai luăm în considerare faptul că, totuși, OMV Petrom poluează și aerul. Care e prețul pentru astea?

Evident că gestul pentru copiii cu cancer este lăudabil, dar de ce credeți că au ales o donație pentru un spital de oncologie și nu pentru o cauză mai apropiată de domeniul lor? De ce copii? Vreți să vă spun? Nu fiți romantici, nu fiți sensibili, încercați să gândiți un sfert din pragmatismul unei astfel de strategii. Știu, e nasol, e cinic, doare, dar așa se face banu` gros.

În concluzie o să fie sigur cineva care o să creadă că am eu ceva împotriva copiilor cu cancer.

Probabil câteva voci vor urla că n-am suflet și vor căuta să mute discuția pe filonul pe alt palier. Eu încerc să vă spun doar că o mână spală pe alta. Poate că greșesc, dar în cazul ăsta mie-mi pare că o mână plină de petrol se șterge pe bluzițele unor copii bolnavi.

Oricum, prost și eu. Ce legătură e între cancer și poluare?

 

Sursă foto: Digi 24

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.