Numele meu este anxietate și am George Bonea.

🎧Partea și mai tristă despre bătrânul cu handicap și paznicii de la Lidl

N-ai chef să citești? Ascultă:

  Săptămâna trecută a fost mare scandal în online pentru că un bătrân cu handicap s-a trezit cu roata blocată la trancarici de niște paznici pătrunși de exces de zel.

Internetul s-a inflamat și mulți au spus că nu vor mai face cumpărături la Lidl. O reacție de impuls stupidă și puerilă de care mă fac și eu vinovat.

Acum câțiva ani un panou publicitar cu Lidl izbea un om (parcă l-a și omorât…) și ca orice #influențăr înfieram magazinul că n-a avut grijă unde-și face reclamă. Bine, în continuare cred că multe companii exagerează cu publicitatea (nu vă deranjează blocurile îmbrăcate în reclame?), dar îmi dau seama astăzi că nu-i poți condamna pe cei care plătesc un serviciu și primesc altceva în schimb.

Punctual, în cazul paznicilor hiper-corecți din București, Lidl a contractat o firmă de pază. Ăia au livrat ce au avut ei mai bun. E aberant să credem că Lidl se ocupă și de angajarea paznicilor unor alte firme.

Dar noi trebuie să ne aplecăm ochiul sincer și cinic asupra calității umane și a contextului în care în România există oameni de o asemenea factură.

Meseria de paznic nu este extraordinar de solicitantă (în comparație cu una pentru care ai nevoie de ani de studiu, cursuri, antrenament), dar cu toate astea se găsesc foarte greu oameni capabili să presteze. Motivele sunt multe: nesimțirea, indolența, alcoolismul, proasta creștere, pretenții nerealiste ș.a.m.d..

Scopul nu e să fac o generalizare, dar trebuie să înțelegem (cu sinceritate) că sunt meserii pe lumea asta care încă mai rămân pe piață pentru că o anumită categorie socială are nevoie de o ocupație. Evident că-i mult mai ieftin să pui camere de filmat în parcări și să monitorizezi totul dintr-un studio, cu un singur om și un laptop, dar cum ar arăta lumea dacă ți-ar sta degeaba toți cei care tot ce pot face pentru o pâine e să stea în picioare și să spună ocazional „alo, domnu`! Nu p-acolo!”?

Încă e nevoie de astfel de meserii.

Îmi e oarecum groază de ziua când tehnologia va ocupa și mai multe locuri de muncă și-o să ne trezim cu mii de taximetriști, paznici și vânzători fără un scop, fără o rutină dătătoare de sens și fără o sursă de venit. „Vor învăța altceva”. Nu mai spune?

Problema scandalului de la Lidl nu e, neapărat, că doi paznici analfabeți emoțional au chinuit un bătrân. Problema e că acei paznici sunt (cel mai probabil) incapabili să facă altceva în câmpul muncii. Dacă n-ar avea cariera asta cine știe ce ar face. Nu putem decât să presupunem, dar e clar că n-ar sta acasă să picteze și să se dezvolte personal.

Nimicnicia celor doi e întărită și de faptul că dacă un boss-faraon și-ar parca limuzina pe locurile pentru persoanele cu handicap, cel mai probabil, n-ar avea nici măcar o reacție. Pentru că micropenia lor e evidentă.

E momentul să ne gândim la viitorul oamenilor care nu pot mai mult. Altfel generația cu smartphone de gât o să-i plătească să fie pașnici.

2 răspunsuri

  1. Dacă îmi amintesc bine, șeful de magazin era, potrivit știrii, unul dintre cei se se hlizeau de necazul bătrânului in loc să intervină în favoarea lui. Aici vină o ia Lidl, direct și meritat. Dar în rest…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.