Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Vă plac femeile cu păr sau fără?

Anul trecut am ratat la mustață (v-ați prins?!) subiectul cu epilarea la femei. A fost o isterie națională cu o blogăriță autohtonă care a rupt netu`-n două cu cracii ei plini de dreaduri (exagerez). N-am comentat  atunci pentru că n-am vrut să intru în gura feministelor, mai ales alea care țin morțiș să se bage-n viața ta (pe social-media) precum pocăiții care te agasează stradal cu întrebări despre tine și Iisus.

Acum, lăsând gluma și hatereala, faza cu epilatul la femei (și nu numai) e extraordinar de complexă și mi se incredibil de greu să te raliezi unei tabere.

Am făcut puțină gimnastică mentală și am reușit să găsesc explicații logice pentru ambele tabere, astfel încât concluzia personală să fie că mi se despică firele de ce și cum se poartă femeile.

Acestea fiind zise…

  1. Pro epilat

Toate femeile din viața mea s-au epilat. Nu știu de ce, o făceau dinainte să le mângâi eu pe mâini sau craci. Nu-mi aduc aminte să fi spus la vreo primă întâlnire „sunt ok cu faptul că vrei să mă bați la gluteus când facem iubire romantică, dar la primul fir de păr îmi iau biciul și plec!”.

Am citit că femeile se epilează de mii de ani, mai mult din considerente de frumusețe. Cumva s-a împământenit că așa-i frumos. Probabil vreo mare faraoancă făcea asta și a devenit un trend. Supusele visau craci de șefă, supușii se atingeau cu gândul la gambe fine. A rămas în mentalul colectiv.

Probabil că în anumite momente din istorie s-a mai pierdut valoarea asta, mai ales în perioada neagră a umanității când religiozitatea unor popoare a îmbrăcat femeile în prelate. Cu toate astea, tot era vreo burgheză care voia să facă notă discordantă și oferea ceva în plus bărbatului. Ăla se lăuda că are acasă altceva, voiau și alții și… mna. Dujmănie și invidie.

În timp au apărut corporații care au început să exploateze această treabă. Vrăjeală de marketing, manipulare emoțională și modă. Plus că acum informația circulă mai repede. Dacă la 1800 nu te epilai era relativ ok. Ori nu contai ca femeie (plimbai oala de noapte), ori erai vreo jupâneasă care nu voia să se epileze. Te bârfeau câteva la ceaiuri și cam atât. D-aia nu-ți stătea ție crinolina bine.

Acum, fiind moderni, te arată lumea cu degetul dacă nu te conformezi. Te trezești beștelită pe social-media că-ți mijesc firele la subsuori. Te arată reclamele cu degetul și te scuipă manechinele din banere. Presiunea e uriașă și cum viața e scurtă și suntem ființe sociale facem orice rahat să ne placă oamenii. Doare (știu că doare), dar poate că merită din moment ce câștigi la schimb apreciere și ești mai „vandabilă” pe piața căutării unui partener.

Nu știu dacă-i cel mai mare compromis pe care-l poate face o femeie pentru nițică validare și o șansă în plus la un partener ok (pentru că-n esență despre asta e vorba). Femeile fac lucruri mult mai nașpa pentru o viață ok(ish). Nu le enumăr că nu mai terminăm. Plus că le face să se simtă bine, frumoase, prințese și alte rahaturi băgate în capul lor de publicitate și (ce vă spuneam mai sus) anii când probabil doar vița nobilă se epila.

Dacă vor să se epileze e treaba lor. Costă, dar și bărbații dau bani pe căcaturi pentru a-și crește cota. Pentru că-n esență despre asta e vorba.

  1. Contra epilat

Cel mai enervat la asta e că discursul e foarte vitriolant. Astea neepilate-s deștepte, nu se conformează, iluminate. Restul oi proaste. Cred că-i de prost gust și deplasat să-ți afișezi ostentativ preferințele legate de păr trupesc indiferent de tabără. Și e într-un fel să-ți arăți ostentativ părul de la subraț. E la fel de deplasat ca arătatul noadei în poze. Îmi sunt semne egale de disperare.

Femeile anti-epilat (fiind și în minoritate) au o abordare mai revoluționară. În mintea lor se văd dând foc magazinelor de beauty și aruncând cocktail-uri molotov în fabricile care produc lame de ras. Unde mai pui că ambasadoarele lor (precum Alexandra Myth) nu par cele mai… stabile persoane. Au acest discurs religios,doar noi suntem feminine”. E aceeași țurcă pe care o joacă și ortodocșii/alții când spun „Dumnezeul nostru e cel adevărat”. Plimbă ursu (v-ați prins?).

Ce cred că e absurd la tabăra asta e că vrea să schimbe percepții vechi de mii de ani în câțiva ani. De altfel, oamenii de azi vor să schimbe multe cutume adânc înrădăcinate în scurt timp. Că mna „suntem civilizați” și alte bla-bla-uri care nu înseamnă nimic în contextul general.

Până la urmă toată treaba cu epilatul e o treabă de gusturi. Păroasele (și n-o spun peiorativ) vor să fie pe placul tuturor. Ete scârț! Practic să anulăm gusturile de orice fel. Și asta nu se poate. Biologic n-ai cum. Poate într-un univers huxleyan, în care avem cu toții cipuri în cap și suntem spălați pe creier încă din burtă. Dar altfel n-ai cum. Punct! Vă bateți cu pumnii-n piept să fie libere femeile din occident când alea care le cos hainele dorm prin debarale. Că tot vorbim de bunăstarea femeilor…

Am citit că-s femei discriminate la muncă pentru că nu se epilează. Dacă e adevărat e foarte tragic, dar dacă ai avut curaj să-ți lași plete pe mâini într-o societate care discriminează asta cred că ai și tupeu să-ți demaschezi abuzatorii.

 

În concluzie, așa cum spuneam și mai sus, personal nu-mi pasă așa mult. Dar sunt conștient că-s dintr-o minoritate irelevantă. Bine, câțiva reduși vor comenta: „Bonea, deci te-ai combina cu orice urâtă păroasă, nu?”, de parcă eu am spus asta. De parcă părul de pe mâine face o femeie urâtă. Dar ăștia sunt fix papagalii pe care o femeie echilibrată n-ar da doi bani și ar trece peste. Știu că doare să auzi des glume proaste despre părul de pe picioare, dar cu cât e mai des te desensibilizezi. Exact ce fac și femeile cu picioarele rașchetate săptămânal.

Dacă nu-ți plac tipele cu păr nu e ca și cum părerea ta contează extraordinar de mult. Și feminitatea nu se definește prin cantitatea de păr de pe corp. Sugestia mea, pentru cele anti-epilat, e să-și caute parteneri care le plac așa cum sunt și dacă nu vor să trăiască în conformism să-și regândească expunerea în social-media. Pentru că Facebook-ul e conformism.

Mai bine vorbiți despre cum femeile (cu păr sau fără) ar trebui să se spele și să citească. Cu păr sau fără „semințele” același gust are.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.