Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Unde e rasismul? La Serena sau Halep?

Știu că s-au scurt ceva zile de la scandalul US Open-Serena Williams, dar să nu uităm de episoadele importante ale speciei, alea care ne vor contura viitorul. Probabil că sună ridicol să considerăm isteria unei jucătoare de tenis ca fiind un punct de cotitură în evoluția socială a speciei, dar eu spun că-i important să vedem ce s-a întâmplat. Și n-am alt subiect.

Serena Williams, o mare jucătoare de tenis, s-a enervat în finala de la US Open și a fost taxată pentru niște chestii. Am înțeles că pe bună dreptate: n-ai voie să-ți rupi racheta și n-ai voie să-i spui măscări arbitrului. Că nu ești în Liga I.

Serena s-a lamentat că-i mamă și nu fură, nu minte (aceste obiceiuri dispar din comportamentul uman din moment ce scoți o ființă vie din tine). Într-un final a pierdut finala, a stricat decernarea fetei care a câștigat, a făcut totul penibil pentru toată lumea.

Până aici toate bune și (relativ) frumoase.

Un caricaturist din Australia a făcut o glumiță. Una bună, dacă mă întrebați pe mine. Și super-mega-ultra-inofensivă.

Și de aici a pornit nebunia. S-a opărit planeta de parcă Serena Williams e Mahomed și caricaturistul australian e Charlie Hebdo.

Pot înțelege că gusturile în materie de umor diferă de la om la om, dar să ajungi să spui că-i o glumă rasistă și sexistă e penibil. E ilogic. În tot scandalul ăsta s-a băgat și mama lu` Harry Potter, tanti J.K. Rowling, care-n ciuda imaginației debordante n-a putut înțelege o poantă și-a făcut bășici la bagheta magică văzând desenul „rasist și sexist”.

Câtă sensibilitate.

Gluma nu-i rasistă și punct. Nici sexistă. E doar o ironie la adresa unei femei mature care s-a bosumflat precum un copil și a exagerat. Și cine-i cântă în strună greșește încurajând tipul ăsta de comportament. Creștem rândurile de victime ale nimicului.

Rasism a fost la glumița despre victoria Simonei Halep de la Roland Garros, că acolo era o evidentă referire la un grup etnic. Atunci s-au enervat doar românii. Unii. Dar s-au răzbunat așa cum au știut ei. Au dat felație animată cocoșului galic. Ha!

Doamna Rowling n-a zis nimic. De ce? Probabil pentru că Halep nu-i la fel de celebră precum Serena și sclavia romilor e un subiect necunoscut la nivel mondial, nu doar în România. Ori unde ne place să comparăm dramele umane și să stabilim care-i mai demnă de cauză și scandal. Momentan evreii cu afro-americanii își dispută prima poziție. Homosexualii vin din urmă și ceilalți aproape că nu mai contează.

Între timp Serena a anunțat că o să lupte împotriva discriminării și alte bla-bla-uri. Că mna, e bun valul ăsta, cum să nu-l călărești.

Poate că putea milita pentru mai mult fair-play în sport, ori dreptul rachetelor de a nu mai suporta nervii sportivilor. Dar mna, e mamă, știe mai bine.

Dacă o să continuăm cu atitudinea asta de panseluțe fragile, gata să moară oricând pe frontul demolării unei glume, o să sfârșim prin a interzice umorul, sarcasmul, ironia. O să facem glume pe seama marțienilor. Până n-o empatiza cineva și cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.