Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Și tu faci video-call de oriunde?

Eram la masa de lângă doamna din imagine. Când m-am așezat ea tocmai începea un video-call. Pe terasă era destul de mult zgomot și-n fața doamnei se afla un bărbat plictisit.

M-am uitat la ea minute bune.

Un timp s-a conversat cu fața de pe telefon, privind frontal spre telefon, destul de aproape încât cel aflat la km distanță să nu vadă nimic din decor. Și din ce-mi amintesc n-a existat vreun moment în care să-i arate peisajul.

După ce și-au vorbit 10 minute femeia s-a plictisit, a întors camera cu fața spre profilul ei (dar mai mult mă filma pe mine) și a început să răsfoiască meniul. Bărbatul de la capătul celălalt al converației se filma de la nivelul buricului, într-o hală. După un timp a lăsat și el camera aiurea și i se mai vedea puțin din față.

„Conversația video” a ținut minute bune. Nu și-au vorbit foarte mult.

După un timp femeia a pasat telefonul bărbatului din față, să facă și el „conversație video”. Zgomotul era așa mare pe terasă încât domnul a fost nevoit să țină smartphone-ul aproape de ureche, filmând cerumenul în timpul conversației.

Probabil ați remarcat și voi că de când au început toți proștii să-și permită telefoane inteligente, și-au aruncat companiile de telefonie cu internet în ei ca nașii-n maneliști, a bubuit video-call-ul. Se apelează românii video ceva de speriat. De oriunde. Metrou, tramvai, terasă, sex, n-are importanță. E mult mai mijto să te vezi cu interlocutorul.

Mi s-a spus că așa e conversația completă. Vezi expresia feței. Dar am văzut de mai multe ori că românii nu știu să țină camera la o distanță rezonabilă (uneori pentru că e zgomot puternic de fond), astfel încât se ajunge la încadraturi ridicule, conversații cu gușa, urechea ș.a.m.d..

Apoi, dacă ești undeva zgomotos degeaba faci video-call fără hands-free. Și de unde hands-free la români?

Și de când dracu` a ajuns vocea să nu mai fie de ajuns? De când „ești prost!” nu mai înseamnă nimic fără expresivitatea feței? Și câtă expresivitate credeți că au astfel de oameni? Hai să fim serioși. Dacă zâmbesc se simte în voce. Dacă-s triști la fel.

Bonea, dar până la urmă de ce te deranjează?”. Știu că pare un nimic. Dar problema e că masele au tendința să-și impună stilul de viață. Și în unele cazuri stilul ăsta e penibil.

Hai să vă dau câteva exemple.

Vă mai amintiți când a apărut Facebook?

Unii dintre noi ce am zis? „Nu ne băgăm, avem deja hi5, e destul”. Încă nu eram dornici de atâta social-media. Și unii au putut ține steagul non-Facebook sus foarte mult timp. Azi nu se mai poate. Și-au făcut masele, a devenit o chestie obligatorie. Sunt job-uri care astăzi depind de Facebook. Înainte se descurcau minunat fără, azi nu mai poți să renunți la Facebook pentru că pierzi contactul cu realitatea. Realitatea multora.

Smartphone-ul e o chestie genială, dar din dorința unora fără viață personală am ajuns să avem munca, mail-urile, totul pe telefon. Pentru că masele au ajuns să doarmă cu telefonul sub pernă și unii joboholici răspund la mail-uri la 11 noaptea eu nu mai pot emite pretenția să nu-ți răspund la un mesaj la ora 22. Tu-mi trimiți mailul și știi că am telefonul pe lângă mine și că pe el am mail-ul. Pretinzi răspunsuri rapide.

De ce n-ai răspuns?”. Varianta 1: „Nu l-am văzut, nu m-am uitat la telefon”. „Aoleu, de ce l-ai mai cumpărat, înapoiatule?”.

„De ce n-ai răspuns?”. Varianta 2: „N-am vrut”. „Ești nesimțit”.

Cele două exemple de mai sus, citite, par absurde. Dar știți că nu-i așa.

Revenind la românii care fac video-call de peste tot, o să ajungem să normalizăm asta. O să mă trezesc cu apeluri video de la toată lumea. „Te-am sunat să te văd. Ce faci?”. „Mă cac…”. „Aha… super. Și ce mai zici?”.

Și-n viitor o să fie mai rău. C-o să apară telefonul care transmite miresme. Și vor vrea cu toții să simtă și să transmită damfurile pe care le inspiră. Și-o să-ți pută-n tramvai a tocăniță pentru că a vrut Marcel să simtă prin iPhone 15 ce gătește Lucica. Pentru că Marcel e un țăran prost și nu folosește nose-free-ul.

Nu-ți pasă? Peste câțiva ani Samsung S25 o să fie dotat cu hologramă tactilă și-o să poți atinge curul unei tipe scanat de un tovarăș în tramvai.

Tehnologia e bună să ducă elitele pe Marte și să-i facă pe proști să se simtă moderni în tramvai.

2 răspunsuri

  1. Sper sa continui ideea cu WCul 🙂
    „Mă cac…”. „Aha… super. Și ce mai zici?”.
    Si-n viitor o să fie mai rău. C-o să apară telefonul care transmite miresme. Și vor vrea cu toții să simtă și să transmită damfurile pe care le inspiră. Și-o să-ți pută-n tramvai a tocăniță pentru că a vrut Marcel să simtă prin iPhone 15 ce gătește Lucica.

  2. George stiu ce zici, de acea eu o sa fiu pe Marte cu elitele, ca trebuie sa le faca si lor cineva o tocanita 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.