Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Excesul de mândrie patriotică poate dăuna

De câteva ore bune Facebook-ul trăiește o halepizare.

Sute de mesaje cu „numărul 1”, „suntem #1” și alte d-astea.
Am deschis site-urile de știri și am văzut. Halep e numărul 1 în tenisul feminin.
Bravo ei.

Dar știți că nu-i meritul vostru, nu? Știți că țara n-a făcut nimic? Sunteți conștienți că Halep nu datorează această performanță nimănui și dacă alege să poarte tricolorul pe umeri, sau nu, e strict alegerea ei și nu trebuie s-o doară de părerea voastră.

Dacă spune „România, mulțumesc pentru susținere” e doar pentru că-i ea drăguță. Altfel n-are de ce să mulțumească unei abstractizări pe care o numim cu emfază „stat”.

Sunt foarte multe sporturi individualiste, dar tenisul mi se pare în topul lor. Pentru că-n tenis n-ai nevoie de o țară în spate, ci de bani și liniște. Aparent tenisul nu se poate juca în zgomot de galerie că nu se poate concentra sportivul și mna… Dar ăsta-i un aspect, tenisul având și aerul ăsta bourgeois.

Nu oricine se uită la tenis, nu oricine îl joacă.

Pentru că-i scump. Nu-i ca-n box, când ești bun și se găsesc bani să ajungi în ring să împarți pumni. Știu jucători de tenis care au eșuat în antrenori frustrați pentru că n-au avut cașcavalul necesar pentru a participa la competiții importante.

Dar nu ăsta e subiectul textului.

Simona Halep e numărul 1. Să spunem/presupunem că țara va avea de câștigat. Cu toate că nu știu cum. Nu-mi imaginez cohorte de turiști pe meleagurile noastre, pe urmele vieții Simonei. Să se pozeze cu ce? Baza sportivă unde s-a antrenat? Biserica unde s-a rugat? Să fim serioși.
O să fim văzuți mai bine peste hotare”. Mă lași! Halep este o ființă, un om, nu o genă. N-o avem toți pe Halep în noi. Finlandezii știu de Hagi și Nadia Comăneci, dar asta nu-i oprește să ne considere niște înapoiați. Pentru că asta suntem la scară mare, prin comparație cu ei.

N-o să ne șteargă Halep problemele cu buretele. Astea-s vise de cărți SF.
Ce vreau să spun, înainte să vă bășicați și să credeți că nu mă bucur pentru succesul Simonei Halep, e că a câștigat pe barba ei. Într-un sport care nu reprezintă o națiune, ci o persoană. Că joacă Halep cu X-uleasca, nu România cu X-ulenia.

Și-mi e teamă de psihologia asta a maselor, în care mulți ajung să creadă că România e o țară mișto pentru că avem Simona Halep, Hagi și Nadia Comăneci. Nu, astea sunt „accidente”. În realitate, țara e praf.
În realitate Vosganian e interesat de ouă, Dragnea își trece țara pe numele lui și minerii mor. Și vorbesc doar de ultimele 24-48 de ore.

În concluzie, zâmbiți pentru Halep, dar n-o dați în petrecere că-i faceți pe proști să creadă c-o ducem bine, că suntem „nambăr 1” și că ne putem relaxa.

Doar Halep are voie să se relaxeze.

Un răspuns

  1. Cea mai mare problema in discutia asta e faptul ca multi asociaza performanta Simonei cu cea a celuilalt loc 1 mondia, Rafa Nadal, ori e absurda toata povestea asta. Simona a facut o oarecare performanta, dar e un sportiv care a ajuns pe locul 1 in baza unor puncte si nu fiindca a castigat vreun turneu de Grand Slam. Eu asta sustin de foarte multa vreme. In opinia mea Simona e mult prea aroganta si deja a trecut cam mult timp ca sa poata sa mai ajunga vreodata un mare sportiv stimat la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.