Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Eroarea de logică a unui om care spune prea des „ești prost”

Nu știu cum, dar am descoperit o părere pro-manual de sport. Mi-a apărut pe Facebook postarea lui Toma Nicolau, ceva blogger și om important în universul ăsta internautic.

Am citit cu poftă textul lui, sperând să dau de o analiză documentată asupra utilității unui manual pentru orele de sport. Când colo, dezamăgit, m-am izbit doar de numeroase „ești prost”-uri și erori de logică.

Într-o emisiune Recenzii La Chestii, doctorul psiholog Marius Stanciu mi-a dat de înțeles unde și cum greșesc eu în anumite privințe. Cum proiectez experiențe personale în viețile altora, ori cum generalizez. Oricum, erori de logică.

Personal recunosc faptul că fac astfel de gafe. Când generalizez statutul preoților, al șoferilor de BMW, ori al asistentelor TV.

Revenind la postarea domnului Toma Nicolau, să analizăm totul ca la carte. Sau manual.

Postarea bloggerului începe cu o auto-poziționare într-un turn de fildeș. El e deștept, ăilalți sunt proști. Aroganța n-a stat niciodată la baza dialogului productiv, așa că startul e împiedicat.

Toma pleacă de la preconcepția că „oricum nimeni nu citește cărți”. Asta-i o generalizare. „Nimeni” e un cuvânt mare. Da, în România nu se citește la un nivel entuziasmant, dar „nimeni” e prea mult. O spun din tot sufletul meu de cititor, n-aș recomanda nimănui să lectureze un manual de sport. Fie el elev sau adult. Asta nu-i lectură.

Ești atât de prost încât joci badminton prin parc în blugi”. Eu n-am mai văzut oameni să joace badminton de luni de zile, fie ei și-n blugi. Dacă mă întrebați pe mine, e bine că oamenii joacă badminton. În blugi, chiloți tanga sau în pielea goală. E mișcare. Nu cred că iese cineva să dea cu paleta în fluturaș prin parc și se-mbracă în echipament care costă de 5 ori mai mult decât setul de palete.

Asta cu „echipamentul de sport” e o rășină în zilele noastre.

Ni se vând tot felul de rahaturi pentru sport. Da, ai putea să-ți cumperi pantaloni scurți pentru sport. Sunt vreo 40-50 de lei. Dar dacă-ți miști fundul rar e ok să-l miști și-n niște blugi tăiați. De ce-l miști rar? Ăsta-i alt subiect și n-o să schimbe un manual situația.

Nu există cantitate suficientă de prostie să te descrie pe tine, deșteptul pământului care nu înțelege diferența dintre inspirație, expirație, transpirație și respirație”. Acum, domnule Toma, dacă vă-nvârtiți printre oameni cu retard nu-i vina tuturor. Schimbați grupul. Și dacă vreți să ne dăm rotunzi să știți că plantele transpiră. Oamenii perspiră.

Apoi, continuând linia erorii logice, lovești în niște stereotipuri: omul care nu știe când a luat Nadia 10 la bârnă (personal nu-mi pasă anul), vloggerii care ling cactuși (fără legătură cu subiectul), cuplurile sedentare (ai vrut s-o dai emoțional).

În concluzie, domnule Toma, faci numeroase erori de logică și generalizări pe lângă subiect.

Manualele astea sunt cel mult o spălare de bani la nivel guvernamental. Un „ceva în plus” pe care să-l care copiii în spate. O lectură plictisitoare și nefolositoare.

E ca și cum tu mi-ai spune că ai citit un manual pentru sex înainte să-ți pierzi virginitatea. Cu toate că… uite, pentru Educație Sexuală mergea un manual. Spune-le „proști” ălora care n-au făcut manual pentru asta.
Până una alta sportul se practică, nu se tocește, nu se lecturează. Numeroși sportivi de performanță sunt absolut agramați, și nu pentru că n-au avut manual, ci pentru că n-au avut tragere să citească. 8 ore de sport intens nu-ți lasă energie de lectură.

Am ținut să-ți spun toate astea pentru că ți-am citit CV-ul și am văzut că ești influent în lumea sportului, prezent pe la evenimente, organizator de chestii. Poate te ajută.

Semnat,
Un prost.

 

Sursă foto: www.sportsbusinessacademy.ro

2 răspunsuri

  1. Înainte SĂ FACI ORICE gândeșți. Chiar și la sport! Sigur că e mai important SĂ FACI, dar nu fără SĂ ȘTII, sigur că înveți mai ușor prin exemple, dar sunt o grămadă de chestii pe care trebuie să le ÎNȚELEGI. Nu e o prioritate, dar cred că e O altă LIPSĂ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.