Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Boier caut iobag multi-tasking

De câteva zile s-a viralizat pe Facebook un anunț de angajare. E vorba despre imaginea de mai sus, ofertă a celor de la More than pub.

Unii au crezut că-i un banc, dar apele s-au liniștit în momentul în care cei de la More than pub au răspuns glumelor de pe Facebook cu faptul că anunțul e pe bune și că persoana care a eliberat postul, Raluca, a făcut toate cele de mai sus.
S-au făcut multe glume bune, dar înainte de asta, hai să dezbatem puțin problema:

1. Da, Raluca există

Eu n-o cunosc pe această Raluca pe care o laudă cei de la More than pub, dar sunt sigur că în istoria angajatorilor români există și au existat multe Raluci. Există și Ralucoși (ca să nu spun Ralucoi). Ralucienii nu țin cont de sex, orientare sexuală, vârstă, religie, naționalitate. Ei raluciesc.

Poate că metafora mea nu s-a făcut bine înțeleasă: Ralucii sunt angajații ăia care strică piața. Ăia care din joboholism ajung să devină exemplu pentru toți. Îți lipseau momentele când mă-ta te compara cu alți copii? Poftim, acum șeful te compară cu Raluca. „Uite, Raluca știe toate programele din lume, deschide firma, închide firma, nu pleacă în concedii, nu are viață personală. De ce nu ești și tu ca Raluca?”.
Raluca e fire ambițioasă, devotată cauzei, nu doarme de grija firmei, nu pune geană pe geană dacă șeful n-a ieșit pe plus luna asta. Tu ce păzești?

Și ți-o bagă p-aia cu „motivația” și „ambiția” lăsând impresia că tu nu vrei. Când, de fapt, tu mai ai și viață pe lângă job.

Sunt oameni care n-au viață. Unii îmi vor spune „am viață, am familie, am concedii”. Lasă că vă știu eu pe voi ăștia care vă puneți meeting-uri cu plozii, ieșiți în parcuri doar dacă-i mandatory, sexul e on schedule și vacanțele sunt gândite în avans, de preferabil în locuri exotice, îndepărtate, scumpe, pentru a-ți lăsa impresia că te bucuri de banii ăia munciți.
Vă știu eu pe voi, ralucilor…

2. Viitorul e al roboților și românilor

S-au dus vremurile când oamenilor li se cerea o specializare. Una și bună. Acum e bine „să știi puțin din toate”. De ce să te pregătești temeinic într-o singură ramură când poți ciupi câțiva leuți făcând și aia și aia. Bagi niște cursuri, pupi o diplomă, te dai motivat, pus pe „creștere” și ajungi omul-firmă, varianta 2017 a omului-orchestră.

Dacă ne raportăm la anunțul de mai sus, unii spun că-s 4 job-uri într-unul. Alții mai drăguți că-s 3în1. Optimiștii au redus anunțul la 2în1. Și Ralucienii la un singur loc de muncă, pentru un român „bun la toate”.

Stați liniștiți că salariile nu se cumulează, conform fiecărei specializări. Cel mai probabil pleci de la o sumă, salariul intră în negocieri după 6 luni, dar la câte se întrevăd în orar e imposibil să nu faci o greșeală care să te coste mult așteptata mărire.
Dacă prinzi și un Mercur retrograd… te-ai ars.

Și când aud baliverna asta cu „mediul de lucru plăcut”. Ce înseamnă plăcut? Cum poți să definești plăcerea și s-o nișezi pentru toți oamenii? Poate că mie-mi place să lucrez dezbrăcat. Poate că ăl mai mare randament îl dau cu laptopul pe nuditatea goală, cel mult cu ciorapi în picioare. Că-s friguros și am circulația periferică proastă. Pot să stau gol la muncă? Nu pot? Nasol, nu-i prea plăcut…

Să n-audă chinezii că românii știu/vor/pot să facă atât de multe că li se-nchide țara și se mută toate fabricile aici. Nu-i nimic rău, doar avem „motivația și ambiția” să lucrăm și pe 1 ban/ora.

Ca să-nțelegem mai bine absurdul anunțului de mai sus, hai să ne imaginăm următoarele anunțuri:

3 răspunsuri

  1. Ceea ce scrie in anuntul tau e cerinta standard peste tot (vezi site-uri de angajare, de curiozitate)! Daca poti face absolut tot ce tine de IT (de la administrare de retea pana la service printere) esti angajat. Daca vii si spui „stiu sa lucrez doar in programe de grafica si vreau un minim de X 000 de lei” deja, cand te-ai intors cu spatele sa iesi, ai cv-ul rupt. Sunt zeci de aplicanti care au „auzit” de Illustrator ori s-au jucat prin Corel de pe tutoriale si deja isi spun graficieni. Pentru un salariu de 1500 sau maxim 2000 iti face „dupa ureche” tot! Seful il vede ambitios fara pretentii… Si ne mai miram cum de avem orasele impanzite cu postere fara sens si reclame fara noima….

    1. Prost e ala care da! In ultimul timp au aparut reclame in media care ma fac sa-mi doresc sa-l cunosc pe ala care le-a platit: sa vad si eu un arata un fraier de manual. Daca clientul cere, tu ca o companie de publicitate care probabil te respecti, poti sa cobori la nivelul ala doar pentru bani? Cum draq poti sa iesi pe piata cu asemenea reclame? O fi plecat Raluca sau e gustul banilor? Mda, fraierul plateste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.