Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Prosteala ca formă de business

Un singur lucru bun îmi vine-n minte când mă gândesc la Victor Ponta: Daciana Sârbu, soția lui. Nu vreau să se-nțeleagă c-o văd bună în sensul ăla. Ferească Big Bang! Am văzut cum dansează, îmi imaginez cum… se ține de mână.

Cu toate astea, Daciana Sârbu a făcut un lucru bun în ochii mei (poate a făcut mai multe lucruri bune, dar nu le-am văzut eu de Mickey Mouse): acum foarte mulți ani a avut o intervenție în cadrul Comisiei Europene în care a vorbit despre cum produse alimentare nocive sunt basculate de copiii manipulați cu jucării. Citiți pe blogul ei.

Îți sună cunoscută abordarea?

Îți vorbește o victimă a unei astfel de manipulări. E o minune că n-am 200 kg la cât McDonald`s am băgat în mine pentru a avea toate jucăriile de la Happy Meal. Și ca mine mulți alții. Unii chiar au 200 de kg.

De ce?

Pentru că mintea copilului e crudă (ca să nu spun proastă). Vede jucăria, vrea jucăria, mănâncă rahaturi pentru a avea jucăria. Da, părinții ar putea spune „nu!”, dar sunt mulți factori aici: lipsa informației, proasta informare și să nu uităm că-n copilăria noastră aveam „sfaturi de la medici” pe pliantele de la McDonald`s, medici care explicau ce bine e să mănânci la Mc, proteine, calorii, alea alea.

Pe vremea aia era semn bun dacă plodul mânca mult.

Dar stați puțin, asta nu-i tot.

Practica „jucăriei” nu-i specifică doar lanțurilor fast-food. Și companii de telefonie merg cu fofârloanca pe la nasul oamenilor. Cel mai trist e că ținta lor nu-s copiii (nu mereu, o să discut altădată despre asta), ci adulții.

Cum stă treaba?

Să luăm exemplul unui abonat cu vechime într-o rețea. Să spunem un domn în vârstă. Să spunem că-l sună cei de la Telekom.

Ce știm despre el, victima? A fost abonat, apoi a trecut pe cartelă. Cum îl recuperăm? Îl sunăm și îl pupăm pe talonul de pensie cu o „mega ofertă cadou pentru fidelitate”. Adică „vă oferim un telefon de mare anvergură, pe gratis, dar trebuie să vă faceți abonament”. Cu abonamentul își scot banii pe cărămida cu ecran.

Românii nu-s obișnuiți să primească lucruri moca și le place senzația de mocăciune. D-aia și PSD 51% la alegeri.

Ce face victima? Își pune capacitatea atehnică în traistă și fuge la Telekom să-și ridice cadoul. Ajuns acolo e puțin aburit: „telefonul face, drege și culege”. E o prosteală sinistră. Telefonul e la limita unei giorsaline, smartphone doar prin comparație cu un telefon fix.

Contractul e semnat, abonamentul făcut. 2 ani plată la boieri pentru o „revoluție tehnologică”.

E nevoie, din nou, de o intervenție precum cea făcută de Daciana Sârbu în 2010. Cineva trebuie să-i educe tehnologic pe bătrâni și să-i oblige pe jepcari ăștia (să spunem Telekom) să nu mai vândă nevoi false unor bătrâni care vor să dea apeluri, SMS-uri și să-și vadă copiii și nepoții pe Facebook.

Bonea, oamenii sunt liberi să fie proști”. Corect. Dar obstrucționând această libertate am reușit să ieșim din Evul Mediu.

Acestea fiind zise, cu bun simț și sinceritate: Felație McTelekom!

 

Un răspuns

  1. Eu zic ca in cazul batranilor cam trebuie sa-l lasam si pe Darwin sa-si faca datoria. I-am ajutat sa nu moara de foame si asa ne-am trezit cu PSD-ul pe cap si daca esti in stare sa pui botul ca Dragnea a fost atentat. Un copil are toata viata inainte si toti am fost prosti mici. Dar un batran incerci sa-i deschizi ochii ca sa ce? Sa-i ajunga pensia marita de medicamente sa prinda urmatoarele alegeri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.