Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Incertitudinea intelectuală din muzica comercială

E și-o cacofonie în titlu, „muzica comercială”, dar când vine vorba de această categorie artistică caco are valoare pleonastică. Evident, nu?

Deschid mail-ul și văd un mesaj entuziasmant: „Belleamy lansează noul single și videoclip: Iubit și inamic”.

Am sărit în picioare precum o puștoaică de 11 ani, am început să țopăi de fericire, strigând către cer „DA! DA! BINE BELLEAMY!”. Viața merita trăită.

Mi-am șters lacrimile de fericire cu o batistă imprimată cu fața cântăreței Belleamy și m-am așezat pe scaun, gata să-i ascult bijuteria. Nu înainte să citesc descrierea primită pe mail:

Titlul piesei exprimă o incertitudine sentimentală și reprezintă o reușită continuare a piesei „Bye Bye”.

Pe mine personal a reușit să mă cucerească de la „incertitudine sentimentală”. Am dat play și m-am lăsat pătruns de originalitate…

Acum, probabil, o să vă așteptați să fac disecție pe versuri și video. Haha, par așa previzibil? NU! Adică, mna, o să fac și asta, dar nu acum.

Acum mergem în profunzime.

Am vrut să aflu mai multe detalii despre melodie, mai exact „cine a scris versurile?”. Am mereu această curiozitate pentru că-n 90% din cazuri cântăreții sunt interpreți, artiști fiind cei capabili să-și pună sentimentele și gândurile în versuri. Dar ăsta-i alt subiect pentru o altă discuție.

„Text : Theea Miculescu”. Hm… numele-mi sună cunoscut.

Sursă: feminis.ro
Sursă: feminis.ro

Mi-am amintit că acum mulți ani, pe B1 TV, exista o emisiune de turism, „Destinații la cheie”.

Theea Miculescu era personajul principal. Pentru că totul era despre ea. Pe vremea aia scriam pe blogul din liceu cum că emisiunea aia era printre cele mai proaste de la TV pentru că-n toate cadrele cu peisaje și monumente apărea, moț, și fața Theei. Emisiunea părea făcută cu filmările ei din vacanță. Era destul de jenant și de multe ori mă simțeam precum o rudă căreia îi arăți imagini din vacanța ta, cu toate că am o mare durere în coccis de plimbările tale.

La un Google aflu că Theea Miculescu s-a reprofilat (oare ce n-a mers?) și acum e songwriter. Ba chiar e mintea sclipitoare din spatele hit-ului „Fete din Balcani”, bijuterie interpretată de Corina. Theea are nume grele în portofoliu: Inna, Lora, Antonia, ba chiar și pe Belleamy.

Bun, fata câștigă o pâine, bravo ei!

Cu toate astea, mi-a plăcut răspunsul ei la o întrebare vis-à-vis de intrarea ei „pe făgașul muzicii”.

Theea Miculescu: „Lucrez ca songwriter de cinci ani iar… (bla-bla despre cum a intrat în industrie)… Toate aceste elemente-întâmplări au fost orchestrate perfect de Dumnezeu, care m-a adus în acest punct.

Bine Dumnezeu! Încă o treabă bine făcută! Ai ajutat o tânără să scrie versuri prepubertare pentru artiste care nu pot face o melodie dacă n-o cântă în chiloți și cu vulva la vedere. Mare ți-e puterea!

Dar să ne întoarcem la Belleamy și hit-ul „Iubit și inamic”.

Videoclipul e fabulos și se vede că a existat o minte rațională și originală în spatele scenariului.

Totul începe cu Belleamy care se freacă de un zid scorojit. Asta amplifică incertitudinea sentimentală pentru că pereți, scorojeală, tencuială, fond de ten. Evident, nu?

Între timp apare în cadru un om al străzii. Un „vai morții lui”, cum ar spune unii bo$$i care se duc spre cluburile de fițe unde se ascultă „Iubit și inamic”.

În timp ce săracul ăla umblă prin coșuri de gunoi, Belleamy, pătrunsă de incertitudinea sentimentală, freacă potaia pe o canapea. Îmbrăcată așa cum stați toate, ziua, în casă.

Apoi Belleamy se ceartă cu unul în hol. Probabil s-au luat de la faptul că ea e îmbrăcată de club și nu vrea să iasă în oraș cu el aranjat ca de fotbal.

 

Belleamy îl ceartă pe tipul din apartament și îi spune:

”Uite, uite cine e
Cel ce pierde noptile, e eh eh
Langa ea, cu poza mea, sub perna.”

Ăsta e pre-refrenul. În aceste versuri o vedem pe artistă în timp ce-și pârăște iubitul („UITE! Uite lume ce-mi face ăsta!”) pentru conduită nocturnă neloială. „E eh eh” nu știu ce exprimă, dar probabil au fost scrise ca să cântărească la kg de versuri.

„Lângă ea, cu poza mea, sub pernă”. Deja vorbim de o problemă care necesită un consult de specialitate, o vizită la psiholog.

  1. Cine merge la amantă cu poza iubitei? Și de ce s-o bagi sub pernă? E vreo metaforă că vrei s-o sufoci?
  2. Amanta știe? E ok? E un fetiș?
  3. Iubita a aprobat poza? E din unghiul bun? Nu se vede nasul mare în poza aia?

Belleamy se închide în dormitor, probabil pentru a analiza cele întâmplate. Acest conflict de relație este oglindit cu originalitate de versuri și videoclip, până la Belleamy fiind un vid artistic în legătură cu aceste situații, pe care cu inconștiență le numim „de viață”.

În tot acest timp săracul ăla de la început găsește o cafea pe o bancă (nu-i Starbucks, nasol!) și Belleamy se jelește pe canapea lângă câinele care, în tot acest timp, ar prefera să miroasă un fund de pitbull, afară în parc, nicidecum să-și audă stăpâna cum se jelește în portjartiere.

Finalul devine incendiar când Belleamy se decide să arunce hainele infidelului. Pe geam. Mega original! Se citește uimirea pe buzele nemernicului: „Ce faci fei, am dat 13 sute pe treningu ăla!”.

Ca un făcut, exact în momentul când hainele zburau pe fereastră cine credeți că trecea prin dreptul geamului? Săracul!

Furios, fostul iubit (din momentul ăsta deducem că a fost dezbrăcat din rolul de „jumătate”) se uită la Belleamy și îi face semne către tâmplă în sensul că „Fă, ejti nebonă să moară famelea mea! Aș da în tine, dar nu cred în familia tradițională!”.

 

Săracul începe să se schimbe. Ce altceva poți face când pică haine din cer?

Nasoala e că Belleamy a aruncat pe geam și cheile de la mașina lu` Infidelu`. Săracul le-a găsit și, înțolit de firmă, se plimbă prin parcare să vadă care-i mașina. De aici situația e deja de dosar penal.

Belleamy coboară din bloc exact când săracul – care deja nu mai e sărac, are haine, are Merțan – intră în mașina de firmă. Evident, câinele nu-i cu ea. Dă-l naiba, să-și facă nevoile în casă, oricum e mare cât o pisică. Belleamy îi face semn s-o aștepte, că vine și ea în mașină.

Dau noroc și pleacă la bordul unui Merțan. N-a întrebat și ea „bă, cine ești? Știi să conduci? De ce puți a somn pe bănci?”. Pur și simplu s-a aruncat în mașină cu un străin, pentru că ăsta-i cel mai inteligent lucru pe care-l poți face după o despărțire.

Da, piesa asta e atât de stupidă încât n-are cum să n-ajungă hit. Bravo!

 

 

 

 

 

 

belleamy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.