Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ora Pământului, 60 de minute de autosuficiență (text + audio)

Dacă nu ai timp să citești textul îl poți asculta. De acum încolo Georgeismele au voce pe SoundCloud.

Sâmbătă, 25 martie, a fost o zi plină pentru români. Și omenire. Dar mai ales pentru neamul nostru. Ziua în care mii de români și-au strigat în stradă opinia vis-a-vis de avorturi, dar tot sâmbătă am avut parte și deja celebra „Ora Pământului”.

Cu toții avem o zi. Ziua mea, ziua ta, ziua lui Iliescu, ziua zonelor umede, ziua când zâmbim, ziua când ne epilăm inghinal, ziua când sunt reduceri la rahaturi de care n-avem nevoie ș.a.m.d..

Pământul are doar o oră. Atât a avut de oferit specia asta pentru casa ei. 60 de minute. Pentru alte rahaturi avem 24 de ore, dar pentru a „salva” planeta nu putem da mai mult de o oră.

Asta arată cât de interesați suntem, de fapt, de planeta asta.

Cam atât suntem dispuși să oferim la nivel macro pentru Terra. 60 de minute. De asemenea, numărul 60 este prezentat foarte bombastic în comunicarea celor care sărbătoresc Ora Pământului. 60 înseamnă mult. Dă greutate. Din păcate, 24 de ore înseamnă mai mult.

E greu să plantezi un copac. E epuizant să stai cu un ambalaj în mână până la cel mai apropiat coș de gunoi. Dar să închizi întrerupătorul o oră, uite ceva ce poate face oricine.

Stai o oră în beznă și crește în tine sentimentul că ai făcut ceva. Eventual pui și o poză pe Facebook, cu lumânări și un truism ecologist, să vadă tot poporul ce implicat ești, să primești like-uri și să îți crească aură de erou planetar.

Brusc, munca ta de zi cu zi, pe care o consideri irelevantă în adâncul sufletului, nu te mai deranjează. Ai și tu un aport. Ești cineva.

Știu că în ora aia dedicată planetei se face o economie semnificativă, am văzut cifrele. Dar nu pot să nu mă gândesc la faptul că sunt alte 8759 de ore pe an când consumăm resurse la foc automat.

Pentru mine, Ora Pământului pare o invenție, un trend pentru pătura de mijloc. Ăia care au ceva mâncare în frigider, își permit smartphone-uri și vacanțe mai departe de ștrandul din cartier. Ăștia au timp și chef să „salveze” planeta.

Săracii sunt preocupați să nu moară.

Bogații?

E simplu. Cât timp voi stați în beznă, un Țiriac se bălăcește într-un jacuzzi plin cu apa necesară unui sat întreg. Un Tăriceanu își conduce una din mașinile vintage prin oraș, bijuterie de colecție care poluează enorm. Iar un Dragnea produce mai multe gaze cu efect de seră decât o turmă de 200 de vaci.

Așa că nu vă mai autoflatulați în întuneric. N-ați schimbat mare lucru în 60 de minute. În contextul actual planeta are nevoie de mai multe minute, nu 60, de la eroii ei.

Ce face Ora Pământului, așa cum este ea acum? Alimentează un sentiment de apartenență la un grup cu intenții bune și cel mult s-a curățat puțin aerul pentru un mare boss care la ora asta se plimbă cu mașina de teren prin pădure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.