Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Oamenii corecți sunt niște ciudați

Eram într-un Mega Image și stăteam la coadă. Lungă. Era ora aia la care toți oamenii muncii se opresc pentru aprovizionare compulsivă înainte de a face binging, sexting și plânging că viața e grea.

În fața mea, departe în zare, doi puști de liceu se aprovizionau cu d-ale vârstei.

Kent și chips-uri.

Și-au luat cele necesare bunei dezvoltări și-au plecat. Imediat după ei a urmat un domn de vreo 30-35 de ani. Cum a ajuns în dreptul casei de marcat s-a pornit pe scandal:

  • Știți că n-aveți voie să le vindeți țigări minorilor?, spune el cu un ton ridicat.
  • De unde știți că erau minori?, întreabă țâfnoasă vânzătoarea care din pricina modului în care era pensată părea nervoasă indiferent de ce voia să exprime.
  • Eh… dar ce vârstă credeți că au?

Adevărul e că se vedea cu ochiul liber că erau elevi. Erau ca mine, doar că fără mustață. Aveau bărbi stufoase. Cică de la ce bagă ăștia în carnea de pui băieții din ziua de azi fac bărbi și țâțe. Mă aștept ca în 10-15 ani să se umple țara de Mihăiți și Ionuți de 14 ani cu bustul Biancăi Drăgușanu și barba lui Moș Crăciun.

  • Deci știți, nu? Se dă amendă pentru așa ceva!, insistă bărbatul.
  • Dar de unde știți că sunt pentru ei țigările?, răspunde vânzătoarea sigură pe replica ei.
  • Doamnă, înțelegeți legea? NU aveți voie să vindeți țigări minorilor! Ce exemplu le dați?

Mă uit din nou la vânzătoare și îmi dau seama că asta e ultima ei problemă, „exemplul” dat prin faptul că vinde țigări.

Lumea începe să vocifereze la coadă. Evident că e vizat bărbatul care suferă de hiper-corectitudine la ora asta târzie, în această zi de muncă când emisiunea dă să înceapă și nimeni n-are chef să poarte de grija unor mucoși.

Bărbatul simte tensiunea din spate și se întoarce spre noi, cei de la coadă:

  • Spuneți și dumneavoastră. E bine ce se întâmplă?

Noi murmurăm că „mna, nu e bine…”. O voce mai puternică spune un „Și ce să le faci domnule? Stăm acum după ei? Ce vreți să le facă?!”.

Cam așa e. Dacă nu-i servea doamna asta se duceau la 10 metri și primeau sigur pachetul. Și dacă voiau să fie cu adevărați jmecheri cumpărau și un PET de Burger și o revistă deocheată. Când ai 16 ani îți vine să faci ilegalități d-astea și să dai UE la sistem.

Bărbatul și-a dat seama că n-are cu cine și a dat să iasă din magazine, dar în ușa magazinului a mai băgat vânzătoarei un „să nu se mai întâmple că vă reclam” . Acesteia aproape că i-a căzut strasul de pe inelar de frică.

Ce ciudați sunt ăștia care țin cu dinții să respectăm legea.

Îi privim ca pe niște dubioși care aduc tradiții păgâne de undeva de departe, din țări unde n-ai voie să faci nici măcar un grătar în spatele blocului. Ca oamenii, vorba aia.

Și cum se zbat ei cu tot felul de mafii d-astea cancerigene: tutun, alcool, alimentație ș.a.m.d.. Pardon. Mafie e când implică needucați, scursuri, violență și mărunțiș. Când e făcută cu acte, cu iz de corporație și pe bani mulți se numește business.

Când am ieșit din Mega am auzit o voce de puștan:

  • Domnu`, ai un foc?

N-aveam. Și din păcate n-am avut chef să le vorbesc despre Domnul Nostru Mântuitor CancerÎnGât.

 

tineri fumand

3 răspunsuri

  1. Na,că-mi place tot ce scrii,și vreau să-ți atrag atenția că se întâmplă să ai greșeli de ortografie.Scriu asta tocmai pentru că e plină lumea de grammar-nazis,care se vor lega de articolele tale pe acest motiv,doar ca să le declaseze.Ar fi păcat,sunt scrieri ingenioase,pline de umor,adevăr și un strop de geniu.Să te mai citim,mult și bine!

  2. Sunt demoni mai periculoși decât fumatul la tineri. Moartea cerebrală e unul din ei. Aș vrea să văd imaginile grotești de pe pachetele înlocuite cu întrebări inconfortabile, precum „Crezi că ești cel mai bun om dintre cei care ai fi fost capabil să fii?” sau „Care este rolul plăcerii în viața ta?”. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.