Statul n-o să te scoată din ceață

14

Ieri au murit 4 oameni pe Autostrada Soarelui în cel mai mare accident rutier întâmplat vreodată pe o autostradă românească. E o performanță! Pentru câți kilometri de uliță cu pretenții de autostradă avem am reușit să bușim 29 de mașini dintr-un foc.

Bravo nouă. Avem accidente demne de o țară mare.

Pentru cine nu știe cum a-nceput totul, vă dau un scurt rezumat:
– Autostrada Soarelui, ceață. O vezi cu ochiul liber. E acolo. Atât de groasă încât poți s-o și simți cu mâna. E ceață. Nu trebuie să te anunțe Poliția că-i ceață, să vezi panouri cu „Ceață, conduceți prudent”, ori să te sune Iohannis să-ți spună că e ceață pe A2. E ceață;
– Gigel iese din parcarea benzinăriei la kilometrul 67;
– Gigel nu se asigură și intră pe sensul de mers;
– Din spate vine un Gogu, cel mai probabil cu viteză. Nu 60 la oră cum impune legea pe timp de ceață. Gogu îl lovește în spate pe Gigel – UPDATE: se pare că ultima mașină implicată avea 118 la oră când s-a izbit de pluton. Deci, despre ce mai vorbim aici?;
– (Cică) Gogu și Gigel au lăsat mașinile avariate pe mijlocul drumului și s-au dat jos să vorbească. Nu pe banda de urgență, ci acolo, pe sensul de mers;
– Din spate vine un TIR. Acesta frânează brusc, dorind să evite spulberarea celor doi, Gogu și Gigel;
– Toate mașinile din spatele TIR-ului frânează brusc și se lovesc;
– Sfârșit;

Mai e cineva în ceață?

N-a înțeles toantă lumea?
Gigel e prost de bubuie. Gogu mai mult ca sigur n-avea viteza legală pentru ceață. Mașinile din spatele TIR-ului sigur nu erau la o distanță sigură una față de cealaltă. Și-n toată ecuația asta se mai găsesc unii să spună că „statul e de vină pentru că… și pentru că…”.
Vezi dom’le, n-avem „panouri de semnalizare”. Să semnalizezi ce? Că e ceață? N-o vezi? Trebuie să-ți spună cineva evidentul? „Și bă Bonea, dacă intri brusc într-o zonă de ceață?”. Dacă apare brusc ceața în fața ta ai o legislație pe care trebuie s-o respecți: conduci încet, faruri de ceață, avarii etc. Dacă te izbește ceața în față și tu crezi c-o s-o depășești cu viteză meriți un parapet în mufă.

Și nu-mi vinde gogoși de genul: „dacă mă anunțai din timp că urmează zonă cu ceață conduceam mai prudent!”. Haha. Ce glume românești ai în tine.
Eu știu că Statul nu-i perfect. Statul e oricum o noțiune abstractă. Și ce dacă dai bani Statului? Nu ai învățat până la vârsta asta că trebuie să-ți aperi pielea și să nu stai după Stat?
Dacă Statul nu poate să te „apere” de ceață, ține de tine cât de capabil sau incapabil ești să-ți porți de grijă. De exemplu, dacă știu că Statul nu poate face ordine în Ferentari n-o să mă aventurez noaptea pe acolo ca apoi să fac pe victima și să spun că „Statul n-a pus panouri de semnalizare”.

Unde mai pui că Statul are treabă acum. Să dea pomeni electorale.
Ne-am obișnuit să primim totul la botul calului și uităm să respectăm codul supraviețuirii. Sau codul rutier.

Sunt și țări unde nu se întâmplă astfel de lucruri. Știți de ce? Nu, nu pentru că au „panouri de atenționare”. Nu, nici pentru că au un dispozitiv care alungă ceața cu praf de zână. Pentru că nu sunt niște analfabeți funcționali.

accident rutier pe autostrada soarelui
Recomandări
14 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *