De ce e proastă legea „carnet doar cu 10 clase”

12

Ai juisat sufletește când ai auzit că n-o să se mai dea carnetul de șofer celor care n-au terminat 10 clase, nu? Recunoaște! Te-ai uitat puțin la tine și la diplomele tale luate la distanță și ți-ai zis: „ai dreacu analfabeți, foarte bine!”.

Stai puțin c-o să-mi sari în cap și-mi vei spune că tu ai învățat, ai fost olimpic, ai făcut o facultate cu bursă și ești deștept în cap. Bine, bravo! Mai vrei o diplomă? Cu toate astea, școala nu te face un șofer mai bun.

Da ce faci Bonea, îi aperi pe analfabeții care au carnet?”. Da și nu.

Guvernul și-a propus să reducă din accidentele rutiere și a zis una populistă (printre singurele propuse de ei): le luăm neșcolarizaților șansa de a conduce. Ha! Și orășenii au aplaudat frenetic convinși că 90% dintre accidente se produc pentru că Gicu n-a citit Moromeții și nu știe să arate pe hartă unde e cernoziom în România.

Eu sunt curios ce vor face cohortele de români care nu termină școala și o abandonează din varii motive, de maxim interes pentru guvernanți? Dacă ai făcut doar 4-5-6 clase și nu poți să te angajezi decât la sapă sau fabrică, n-ar ajuta un carnet de șofer? Ar prinde bine să învârți de covrig pe tractor, nu? Să conduci un trancarici de colo-colo, plin cu apă, nisip, bălegar etc..

Dar nu, pentru că ești prost! Pentru că n-ai terminat școala, că te bătea tac-tu să mergi la muncă și să-i aduci bani de băutură. Și n-a avut nimeni grijă de tine să termini 10 clase. Ți-au dat ăștia de la Samsung tabletă, dar a vândut-o mă-ta la târg să-și cumpere spirt și pâine.

E vine ta că ești prost.

Îmi dau seama că Guvernul a vrut să dea o palmă gloatei de maneliști și inculți care și-au luat carnetul pe șpagă, dar cretinul de la volan poate avea și trei facultăți. Poate avea și funcție academică, ori funcție tăriceniană. Tot prost e la volan. Că n-are a face școala cu șoferia. Mai ales într-o țară cu atâta analfabetismul funcțional. A, educația? Da, asta e importantă, dar cu 0 sau 12 clase, traficul tot e plin de ghiolbani.

Am auzit de cazuri fabuloase cu șoferi care n-au școală, n-au carnet și conduc de 15-20 de ani. Și conduc bine. Spre excelent. Îi mai prinde poliția pe la vreun filtru. Dacă ai condus 15 ani fără carnet, și n-ai făcut nimic rău, meriți unul din partea casei. De Black Friday!

Pe când alții, studioși și intelectuali, nu știu unde au roata de rezervă. Nu-și cunosc mașina și o parchează ca văcarii blocând linii de tramvai și străzi. Sunt atâtea cazuri de șoferi și șoferițe care nu știu gabaritul mașinii și se câcâie să strecoare un Matiz printr-un spațiu larg cât un camion. Că nu știu, n-au orientate în spațiu. Nu-și țin banda, ori știu să citească semnele dar nu le respectă.

Apoi, ce te faci cu intelectualii ăștia cu minim 10 clase care nu știu să conducă defensiv? Care depășesc prin dreapta? Care-s nervoși și irascibili la volan că ei au avut o zi grea la birou, unde au un job stresant pe care îl urăsc după atâția ani de școală?

Unde îi trimiți pe ăștia?

Îi lași pe șosele și le dai amenzi sporadic?

Eu știu că e o frustrare generală pe cocalari și șpăgari, inflamată și de știrile care explodează când se mai depistează un analfabet cu carnet, dar pe șosele se moare  de la stres, nesimțire și nervi, prea puțin că n-a citit Gogu romanul „Cel mai iubit dintre pământeni” și nu știe un roman psihologic interbelic.

De exemplu, ieri, doi văcari și-o văcărească în trei mașini diferite, au blocat intersecția de la Piața Victoriei. Cum? Au forțat galbenul și apoi au rămas pironiți în mijloc. De ce? Nu s-au uitat în față, n-au văzut că n-ai unde să înainteze, dar pentru că 0(zero) gândire în perspectivă au înaintat. M-am uitat la fețele lor de proști. Și de oameni cu studii înalte.

 

 

 

 

Guvernul propune o lege prin care doar absolventii a 10 clase sa poata lua carnetul auto
Recomandări
12 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *