Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce primează-n comedie? Originalul sau gluma?

Tata avea o vorbă: „decât să bei 5 sticle de bere proastă mai bine bei una singură. Dar bună!”. Aviz celor care beau tot felul de spălături alcolizate și se mint că-s „la fel” cu băuturile de 10 ori mai scumpe.

Ieri s-a mai încheiat un episod din concursul iUmor de pe Antena 1.

Nu știu dacă urmăriți emisiunea. Eu nu. Mai văd 2-3 momente când urcă vreun coleg comediant clipul cu el din emisiune. Mă uit, mă bucur pentru el că-și crește cota și prețul per show și trec peste.
Probabil ați remarcat faptul că iUmor a devenit o iapă de bătaie pentru comedianții de stand up. Asta pentru că sunt oameni din staff-ul emisiunii care merg pin cluburile de comedie din București și abordează oameni: „n-ați vrea să veniți la emisiune?”. Mulți se duc. Foarte mulți. Expunere TV gratuită. Merită. Pentru unii.
(Presimt că în curând Antena 1 va face o emisiune dedicată fenomenului stand up. E evident că există cerere și au și de unde să-și aleagă marfa. Dacă nu s-au gândit încă la asta… poftim, bucurați-vă de idee.)

Revenind.

Duminica asta a participat Maria Popovici. Una dintre puținele femei din stand up-ul românesc. Câte sunt? 4-5? Cu tot cu Marius G.
Maria a rupt. Cel puțin așa spunea titlul pompos de pe platforma Antena 1. M-am uitat și la filmare. Domnule, a dat-o bine. N-a „rupt”. N-am simțit vreo rupere, dar glumele au fost bune, livrarea bună. Mna, tipa e actriță, o știu de vreo 4-5 ani, de când mergeam la Teatru În Culise și juca în niște comedii spumoase. Pe atunci nu-și descoperise stand-up comedian-ul interior.
Mă așteptam la o altă Maria. Mai vulgară. Eu așa o țineam minte de la un open mic de acum un an. Dar la TV a ținut materialul destul de curat. Ăsta e un lucru deștept pentru că la TV publicul e încă destul de bătrânicios, generația „alor noștri” nu acceptă pula pe TV decât dacă-i spusă cu perdea, în cadrul unor metafore libidinoase și stupide. Probabil că-n show Maria are înjurături.

Rămâne să aflați dacă vă duceți.

Luni dimineață a început să curgă pe Facebook un clip cu Maria Popovici vs. Seinfeld. Îl știți pe Seinfeld. A jucat în serialul ăla celebru. „La Bloc”. Ăla e.
Ăsta-i clipul:

După cum bine vedeți, cam seamănă. E cam aceeași premisă și gluma de final e cam din același univers. Bine, Seinfeld n-are glumă cu „P”, dar mna. Ați înțeles.
Apoi au început să răsune și alte voci. Cică Maria Popovici o cam imită pe Amy Schumer. O altă comediantă celebră din SUA. Hmm… mi-am adus repede aminte de Amy Schumer și… aș putea spune că seamănă stilul, dar și despre mine s-a zis că le „dau” precum Eddie Izzard sau Dylan Moran. Era o chestie dacă mă îmbrăcam precum Izzard.

Un show de văzut. Insist
Un show de văzut. Insist

Acum, să dezbatem problema pe care o avem: Maria vs. Seinfeld.

1. Sunt șanse ca doi oameni să gândească aceeași glumă.

Chiar dacă unul e Seinfeld și celălalt e Maria. Chiar dacă Seinfeld a spus poanta acum câțiva ani într-un special care acum e piratat pe Youtube și Maria într-un show TV. Există această posibilitate. Trebuie să luăm în calcul faptul că se scriu zilnic milioane de glume și cred că 80% sunt replici/reluări/remake-uri după altele mai vechi. Așa că există această probabilitate. Se poate întâmpla. Și eu mai scriu glume despre Dumnezeu sau religie și-mi dau seama că o poantă e asemănătoare cu o glumă spusă de Gervais/Carlin/Jeffereis.
De asemenea există și posibilitatea să auzi o glumă și să se ducă adânc în creier. Și după un timp să iasă și tu să crezi că-i a ta. Creierul mai face d-astea. Mai dă blue-screen.

2. Și există și posibilitatea în care Maria a luat gluma.

Avem precedente în România. Îl avem pe Varză care a vrut să inventeze „stand-up comedy cover”, dar l-am prins și s-a lăsat de bijniss. Sper. Apoi am mai auzit o vorbă la un comediant: „gluma nu e a celui care o scrie, ci a celui care o spune mai bine”.
Am mai vorbit într-un text despre glume furate. Se întâmplă. Regretatul Robbin Williams o făcea, dar avea decența să-ți trimită un cec baban după.
La noi publicul e încă tânăr. Oamenii vor să râdă la show-uri. Ai putea să te duci în Iași, Cluj sau Craiova și să spui tot materialul lui Richard Pryor sau Louis C.K.. Să-l traduci la virgulă. Pentru cel puțin 75% din oameni n-ar conta. „Bă, am râs? Am dat 25 de lei și am râs? Asta contează!”. Ai putea să mergi în Slatina, Baia Mare sau Tulcea și să povestești tot serialul Seinfeld de parcă-i viața ta. „Bă, am râs? Am râs!”.
Colegii comedianți te vor lua în colimator, dar sunt 3 feluri de reacții: a) te vor respinge, b) indiferență totală, c) pentru că aduci public și placi te vor băga în show-urile lor, chiar dacă te plac sau nu. E posibil să te considere o scârbă de om, dar „aduce public? Iese banul?”.

În concluzie, nu știu dacă Maria a furat de la Seinfeld.

Nici de la Amy Schumer. Dacă o face, și îi sunteți prieteni/dujmani, să-i spună cineva. Că-și face un rău. Ei și fenomenului. Iar ne întoarcem la anii 2010 când se spunea „comedianții români traduc de la ăia din afară!”.
În încheiere, baftă tuturor celor care participă. Conform Facebook-ului Maria e favorită. Să vedem dacă-l bate pe băiatul care face din orice situație o glumă cu accent ardelenesc/moldovenesc/cocalăresc/unguresc/ș.a.m.d..
Oricum, la câți comedianți încep să apară la TV trebuie să apară și un „CNA Comedy” care să-i taxeze pe hoții de material. Că sunt. Și mănâncă o pâine bună. Foarte bună.

P.S. – am postat acest text după perioada de votare ca să nu fiu acuzat că vreau să pătez imaginea vreunui concurent. Oricum n-acuz pe nimeni de nimic.

Update: Cineva mi-a trimis pe Facebook următoarea poză. E cu un banc care se găsește pe net din 2006 și pe care Maria l-a zis în altă formă în emisiune.

banc 2006

Update 12.12.2016

Aseară Maria Popovici a câștigat finala iUmor. Facebook-ul a scos la lumină o poantă din materialul ei ca fiind a lui Teo (din Teo, Vio și Costel). La o primă audiție am remarcat o glumă de la Amy Schumer. Partea bună e că și Amy Schumer e acuzată în SUA că fură glume.

Acestea fiind zise, felicitări Amy.

Sursă foto Maria Popovici: Site-ul Antena 1.

Maria Popovici la iUmor, Antena 1

2 răspunsuri

  1. Pe principiul ca are cineva nevoie de parerea asta, eu ma numar printre cei care se rezuma la ”am ras? a meritat cei 25 lei.”
    Ca le-a furat, ca le-a tradus si modificat putin, ca le-a inventat ea, daca ma face sa rad e ok, mai ales ca nu urmaresc stand-up comedy din strainatate deci toate glumele mi se par originale. :))

    1. Și faza cu bărbații cu abdomen lucrat vs. burtă am mai auzit-o undeva, într-o formă asemănatoare, nu știu dacă la vreun stand-up românesc sau dintr-un banc. Mie mi se par cam aiurea „împrumuturile” astea (deja e vorba de niște împrumuturi, bancul pe care l-ai menționat deja e super cunoscut), adică știu că oamenii tot râd la ele și probabil nici nu au habar că nu sunt glumele ei, dar pentru reputația ei arată urât.

      Ca să nu mai zic și de originalitate în teme, adică a mai fost o tipă în concurs care aborda cam aceleași subiecte. Eu știu că dă bine faptul că o tipă vorbește despre chestii tabu pentru multe (vezi reacțiile oamenilor care își iau capul în mâini gen „aoleeeuu, chiar a zis asta?!”), dar sper că o să înceapă să vorbească și de alte chestii în afară de futut, că devine plictisitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.