Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Dușmanul dușmanului tău nu e prietenul tău

Ieri s-au împlinit 117 ani de la nașterea lui Corneliu Zelea Codreanu. Omul ăla de pe tricourile negre ale unor băieți supărați pe orice și oricine. Dacă nu-l omorau în ’38 sigur își sufla în lumânări ieri pentru că atunci când îți iubești țara, religia și mai și omori câțiva infideli păcătoși anti-creștini, masoni, evrei și gay ai parte de viață veșnică.

Lăsând miștourile (pentru puțin) trebuie subliniat încă din capul locului că mișcarea legionară a fost o mizerie. Noroc de noi că n-a putut să se manifeste prea mult că astăzi cine știe unde ajungeam. Acum sigur or să sară naționaliștii de fund în sus că „da ce bă, a fost mai bine în comunism?” și răspunsul evident este „nu”. Dar nici delir-mistico-religios nu accept. Singura șansă să ne fie bine în perioada aia era să nu ne aflăm aici. Geografic. Dacă România era pe o insulă în ocean, departe de Rusia, SUA și alte interese, probabil n-aveam probleme. Dar mna, noi ne bucurăm aici în Grădina Maicii Domnului.

Din ce-mi amintesc eu de la școală, și n-am terminat liceul acum 30 de ani, despre legionarism am învățat foarte puțin spre insignifiant. Practic aflam că a fost o perioadă relativ scurtă, Antonescu, Hitler, întors armele și BUM, vin rușii și ne f*t pe toate părțile și începe comunismul. Nu-mi amintesc vreo oră despre Zelea, asasinatele cămășilor verzi și mai important, ideologia lor. Doar mențiuni.

Eu sunt conștient că perioada comunistă a ținut mult mai mult, s-a terminat relativ de curând și în mentalul colectiv suntem mai anti-comuniști decât anti-legionari, dar genul ăsta de mentalitate are și motive:

  • Urâm comunismul, deci dușmanul lui, legionarismul, a devenit pentru unii o opțiune;
  • Legionarii și-au misticizat gruparea până la ridicol.

Ce se întâmplă astăzi cu viziunea românească despre legionari este varianta locală a dezbaterii mondiale „cine a omorât mai mulți oameni? Hitler sau Stalin?”. Răspunsul evident este Stalin (și mai corect este Mao), dar pentru că Hitler a avut parte un marketing nasol și a fost mai „pe față” lumea îl consideră pe el cel mai mare criminal.  La români rolul lui Hitler e luat de comunism și Stalin (legionarismul) devine o umbră, o chestie blurată despre care nu știm prea multe. De fapt, în mod normal, nici n-ar trebui să existe un top al criminalilor.

Atât legionarii cât și comuniștii au fost niște descreierați și-au căutat să-și aplice doctrinele găunoase, indiferent pe cine și câți oameni trimiteau în pușcării și la moarte. Comuniștii au avut mai mult timp să se desfășoare, dar e o dovadă de maximă naivitate să crezi că dacă rămâneam un stat legionar nu se omorau oameni pe capete. Hohooo, dacă mă-ta nu purta batic și nu-și făcea trei cruci înainte de masă era moartă de mult.

Sper ca într-un viitor apropiat elevii să învețe mai multe și despre legionari și să înțeleagă că dintre comunism și legionarism cea mai bună este nici măcar una.

Așa că pentru toți naționaliștii înverșunați am un singur mesaj, care de fapt îi aparține cântăreței de la Morcheeba. „Cioara” aia spunea „Stop chasing shadows, just enjoy the ride”.

Am mai scris despre naționalism aici și aici.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.