Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Vreţi spitale mai bune? Faceţi tribune!

La ora la care citeşti textul ăsta aproximativ 50.000 de oameni se pregătesc pentru meciul de fotbal Steaua – Manchester City. Asta înseamnă că au scos din buzunar minim 15 euro pentru două ore de „dezmăţ fotbalistic” şi speranţă că ai noştri n-o vor lua prea rău. La finalul meciului Gigi Becali va trage linie şi va vedea că doar din biletele vândute are în buzunar vreo 1,5 milioane de euro. Poate că-n contextul fotbalistic 1,5 mil. de coco nu sună mult, fiind un preţ mediu pentru vreo vedetuţă de Liga I, dar 1,5 mil. de euro înseamnă o investiţie serioasă într-un spital, un upgrade de secol 21 adus unei şcoli din Funduţării, ori, de ce nu?, o treime din Catedrala Mânuirii Neamului.

Evident că n-o să emit pretenţia, vreodată, ca Becali să doneze banii luaţi pe bilete la vreun meci de o asemenea anvergură.

Nu cred c-o să dea nici măcar 1%. Indiferent de cauză. El sau oricare alt bijniţar fotbalistic din lumea asta. Şi nici nu cred că vreodată  55.000 de oameni se vor solidariza spre a dona banii cheltuiţi pe biletele la un meci de fotbal. Astea-s idealuri evoluţioniste. Mai realist e să cred că Steaua va câştiga Champions League decât să se întâmple vreuna din cele menţionate mai devreme.

Omul, indiferent de naţionalitate, vrea divertisment. Şi e dispus să plătească mai mult pentru un biscuit mânjit cu cremă decât să investească şi să aştepte răbdător tortul cu ciocolată. D-aia divertismentul face bani. Astăzi fotbalul nu mai e sport, ci divertisment. Fotbaliştii nu mai sunt sportivi, ci persoane scumpe care lovesc o băşică şi-ţi recomandă să mănânci chips-uri şi să bei Cola.

Singura modalitate prin care spitalele pot avea bani, şi să nu aştepte de la stat, este să investească într-o Arenă Operatorie. Adică să ridice tribune în jurul meselor de operație şi să taie bilete la intrare pentru cei care vor să vadă show, spectacol, nebunie. N-o să meargă din prima, dar cu timpul publicul avid de sânge şi şocant va prefera spitalul în detrimentul fotbalului, boxului, TV-ului.

Cum altfel să faci rost de bani repede?

Putem încerca un joc. Să ne forţăm şi să ne imaginăm că Steaua ajunge în finala Champions League. Biletul costă între 100 şi 250 de lei. Unde ai vrea să stai? Către cine ai vrea să donezi banii ăia? Şi apoi te trezeşti din imaginar şi-ţi „cumperi” biletul. Funcţionează şi dacă eşti fan Dinamo, U Craiova, U/CFR Cluj sau Rapid.

Baftă în finală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.