Mori înecat în mare sau în prostie?

4

Cu toate că noi oamenii, ca specie, n-avem instincte la fel de dezvoltate precum animalele – nu simțim un cutremur cu 30 de secunde înainte, nu mirosim pericolul de la un kilometru – avem un avantaj: lecția experienței. Adică dacă Gigel a făcut X lucru și a murit, restul gigeilor ar trebui să țină minte și să nu repete experiența. Evident că unii gigei sunt mai proști ca Gigel, dar asta este încă o dovadă că evoluția este un proces lent și dureros.

În weekend-ul trecut au murit vreo doi turiști pe litoral. Înecați în mare.

Și nu într-o mare liniștită, ci într-una agitată, cu valuri de doi metri, o mare pe ale cărei plaje au fluturat steaguri indicând că nu-i vreme de bălăceală. Unde mai pui că salvamarii au tot fluierat (a pagubă) să nu intre prostimea în apă și să nu se aventureze în larg că-i periculos.

Știm că n-au fost doar ăia doi înecați în apă când nu trebuia. S-au băgat mai mulți „surferi” d-ăștia de ștrand, dar doi n-au avut noroc și dacă marea a văzut că e luată de proastă a zis să dea o lecție. E o lecție pe care o tot predă, sezon estival de sezon estival. Și gigeii nu se astâmpără.

Acum, nu-s aburd, înțeleg că ai dat o gălăgie de bani pe un șezlong și nu vrei să pleci de pe plajă până nu apune soarele. Preferi să stai și să fierbi în soare decât să pierzi banii. Și da, vrei să intri în apă să te răcorești, că d-aia ai venit la mare.

Dar e o diferență mare între a te uda și a da ture olimpice într-o mare agitată cu valuri de doi metri. Știu că tu știi să înoți, doar te-ai scăldat în gârla din spatele casei, dar marea nu e un pârâiaș de țară. La fel și Dunărea. E treabă seriosă, au murit sportivi de performanță în apele astea, crezi că burta ta de bere și șunca de pe brațele tale te transformă într-un Phelps de Eforie? Ești prost. Știu, știu, despre morți numa’ de bine…

Așa că încearcă să nu faci o prostie și nu te băga-n apă dacă nu-i de bine. Serios, trăim vremuri atât de simple. Acum e ușor: nu vrei să mori, nu te mișca. Stai. Pe plajă. Pe șezlongul tău pe care ai dat bani mulți. Fă cancer de piele acolo, dar nu-i strica ziua unui salvamar.

 

Recomandări
4 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *