Numele meu este anxietate și am George Bonea.

LMA Limba Română, gen idk wtf…

Cu toate că astăzi este Ziua Limbii Române eu n-am făcut nici măcar o glumă despre limba noastră și cum, vezi dom’le, e vorbită din ce în ce mai prost. Cum o pocesc unii și o distruge tânăra generație.

N-am aere d-astea academice.

Dacă mai trăia Eminescu ne bătea pe toți, de la mic la mare, că-i pocim limba. Ne pălmuia și Caragiale, Marin Preda sau Nichita Stănescu dacă reușea să se țină pe picioare. De Pruteanu nu mai zic. Limba unei țări se schimbă constant, mai ales în cazul nostru, fiind o nație burete și xerox. Nu suntem un popor atât de glorios încât să emitem pretenții de conservare lingvistică 100%. E deja o întâmplare că nu vorbim/scriem altfel.

Ăștia de 30 de ani nu vorbesc și nu folosesc 100% cuvintele folosite de cei de 60-70, și ăștia de 10 ani nu vorbesc precum ăia de 30. Să-mi faci apologia lui „loc de muncă”/„servici”/„serviciu” când eu tot ce vreau să spun e „job” e o pierdere de timp, de nervi și o dovadă că avem prea mult timp liber. Nu mai trageți cu dinții de o limbă care o să moară.

Da, ăsta-i tristul adevăr, limba română o să moară. Nu mâine, nu poimâine, dar cândva o să devină ce este astăzi pentru noi cuneiforma. Dacă avem noroc și nu ne bubuim nuclear se va uniformiza și limbajul, iar peste sute de ani o să vorbim toți Terrangleză. Și-o să ne înțelegem perfect. Asta contează. Să ne înțelegem. Să vorbim aceeași limbă. Exact ce n-a vrut Dumnezeu, pentru cine știe povestea cu Turnul din Babel.

Și nu, nu mă interesează păreri despre tradiții și strămoși. Cândva, peste 1000 de ani, toată planeta o să danseze pe aceleași acorduri, dar o să apară unul care o să zică „da, frumos tango-ul ăsta planetar, dar nu vreți să băgăm o horă românească? Hai să ne învârtim toți în cerc cum făceau străbunii. Că bine mai era pe vremea lor!”.

Acestea fiind zise, La Mulți Ani tuturor celor care vorbesc civilizat, indiferent de limbă!

 

Și știți ceva? Nici măcar n-avem cea mai frumoasă limbă din lume. E în Top 6909, dar nu e pe primul loc sigur.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.