Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum sunt angajați unii reporteri?

Eu n-am fost reporter, nu știu cum e și ce implică. Am mai făcut interviuri, am mai transmis una-alta live (la radio), dar n-am avut ocazia să merg zilnic pe teren și să aflu informații de la oameni. Nu-i timpul pierdut. Știu că-i greu. Să te bată soarele-n cap, ploaia în ceafă, să vorbești cu tot felul de oameni, să mănânci pe fugă, frecuș de colo-colo. Nu-i ușor. Cu toate astea, dacă așa ți-a fost hărăzit, încearcă să-ți faci treaba cu un minim de logică.

Vă invit să vizionați filmarea de mai jos, cu accent pe întrebările reporterilor:


Se vede din prima secundă că omul e afectat. E tragic să-ți moară un coleg. Îmi aduc aminte cum s-a solidarizat toată presa când a murit o jurnalistă de la Antena 3 într-un accident rutier. Deci jurnaliștii nu-s niște retardați, ai crede că înțeleg conceptul de empatie. Dar uite că unii se opun evoluției sanogene și-și dau cu tesla-n neuroni în momente de finețe.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt ISU, a demonstrat că este un profesionist. Putea să se scuze din prima secundă și să se retragă pentru a plânge în intimitate. Le trimitea un comunicat pe mail și gata. Dar a zis să-și facă meseria cu profesionalism și să răspundă unor inepții. Doamne și ce întrebări proaste. Doamne și ce lipsă de viziune. N-a zis unul „gata, hai să-l lăsăm pe om”.

Mă ofer să fiu purtătorul de cuvânt al purtătorilor de cuvânt când au parte de reporteri cretini. Pentru că la întrebările de mai sus răspundeam altfel:

(0:56 – reporteriță Digi 24. Daniel Vasile se ține cu greu să nu plângă în hohote)

  • Despre ce fel de perete vorbim? Din placă de beton…
  • Te interesează asta? Vrei să te faci inginer? Ce rahat de întrebare e asta? Ajută pe cineva informația asta? E un perete îndeajuns de greu încât să omoare un om. Învață să pui întrebări relevante!

(02:05 – aceeași fătucă de la Digi 24)

  • Cât de riscant este pentru cei care încearcă să ajungă la colegul dumneavoastră?
  • A murit un om. Tocmai am explicat că situația e nasoală și dacă vedeți, în spatele meu e fum și nasol. Bă, pe bune? Credeți că a murit colegu’ și apoi focul a zis „gata, plec acasa!”?

(03:10 – reporter Realitatea. Bărbat. Să demonstrăm că prostia nu-i sexistă)

  • În ce privește alimentarea cu apă, nu există o sursă de apă aici?
  • Nu în pula mea! Că veniți toți cu zeci de mașini aici, ardeți petrol, poluați planeta, se evaporă apa de peste tot! Dacă vă înțelegeați și vă ducea capul luați o singură mașină până aici, dar rahat. Se duce dracu planeta și voi contribuiți la asta, da?

(04:03 – tot aia de la Digi 24)

  • Cât de periculos este fumul?
  • … dacă ăla de țigară e nasol, ăsta cum crezi că e? Serios? E periculos, ce dracu! E fum! Fumul face rău!

Într-un final omul s-a retras să plângă. Probabil că unii reporteri încă așteaptă să le răspundă la întrebări precum:

  • Cum funcționează focul? Arde și omul, nu doar carnea de mici?
  • Ce e aia mașină de pompier? E o mașină de apă?
  • Credeți că soția pompierului mort se aștepta la așa ceva?

 

Nu știu cum se fac interviurile pentru postul de reporter, dar sigur trebuie să fie invers. La interviu candidatul trebuie să pună întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.