Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum e să te faci muci într-o zi sfântă?

Tuturor ne plac zilele libere. Unii știu când pică un sfânt în calendar, dar nu și ziua de naștere a vreunui părinte. Problema e că nici măcar o față bisericească n-a spus vreodată: „dom’le, eu am impresia că românii nu-s prea pioși când le dăm zile libere…”.

Pentru că da, zilele libere pe considerente religioase sunt o pomană.

Uneori electorală, alteori spirituală. Își mai întorc creștinii non-bisericoși chipul către domnul CEO Daniel când mai primesc zile libere și le mai alunecă o bancnotă de câțiva lei pentru MegaBorMall. O să spuneți că nu-i așa, dar nebănuite-s căile creierului.

Chiar și eu, un non-religios, consider că zilele libere pe motive religioase pentru un popor atât de dezmățat și păcătos sunt o blasfemie. Ieri de Rusalii era litoralul plin. La grătar era ca la o deschidere de hypermarket. La munte era un munte de oameni. Peste tot erau oameni fericiți că s-a îndurat statul de o zi liberă.

Oficial, puțin peste 80% dintre români sunt creștini. Câți dintre grataragii creștini de ieri știau ce-s Rusaliile? Câți burtoși pe plajă-n Mamaia și câte fătuci topless știau motivul pentru care au liber într-o zi de luni? Dacă-l trimiteam prin țară pe băiatul ăla de la Vox Populi scoteam în evidență incultura spirituală a multor creștini mai ceva ca un bronz de tractorist pe un spelb.

Și libere pe motive religioase mai sunt. Unele de o sobrietate incredibilă, decență religioasă pe care românașii o preaslăvesc turnând în ei găleți de alcool și carne.

Din păcate pentru religie, chiar și unul ca mine observă că evenimentele biblice importante și-au pierdut seva. Când cade vreun sfânt important în calendar românul nu-i interesat de importanța lui, ori legenda, ci vrea să știe dacă are voie să spele, dacă se mănâncă pește, și „dacă pică marți/joi, oare am liber și luni/vineri?”.

Și nici măcar un purtător de sutană n-a zis vreodată: „hai domnule să le scoatem, că oricum nu le sărbătorește nimeni cum se cuvine. Cine-i pios oricum se duce la biserică. Celorlalți să le dăm doar zile libere: Ziua Grătarului, Ziua Micului, Ziua Burții la Soare etc”.

Toate cele de mai sus sunt la fel de creștinești precum ținutul iconiței cu Iisus în portofel, lângă bani. În buzunarul de la fund.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.