Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Superioritatea vegetarienilor

28 sept. update: Recent, mai mulți vegani au „atacat” cu pancarte terasele din Centrul Vechi din București. Practic, tu stăteai și-ți savurai burgerul în timp ce unii se uitau la tine și te condamnau că mănânci cadavre. Sincer, asta-i o nimica toată. Non-stop în Centrul Vechi ești asaltat de vreun îndurerat. Unii vor să-ți vândă trandafiri sau telefoane pentru a avea ce să mănânce, iar alții vor să-ți vândă părerea lor despre animale pentru a se considera niște eroi. Și sincer, cadavrele din Centrul Vechi nu-s în farfurii, ci pe tocuri de 25 de cm încercând să danseze.

În rest, rămân la părerea de mai jos…

N-am știut cine este Nick Teodorescu până n-am văzut că textul lui (“De ce nu mai mănânc carne?”) este mai vizibil pe Facebook decât sosul într-o shaorma cu de toate. Așa că mi-am aruncat și eu ochii plecând de la premiza că “n-am cum să am atâția prieteni care share-uiesc ceva și să nu fie bun”.

N-o să fac o analiză pe text, ci doar o să-i răspund la câteva argumente (lui și vegetarienilor-radicali) și-o să-l rog pe el și pe toți ceilalți să-nțeleagă faptul că n-au inventat roata sau focul, deci n-au atins o nouă culme a evoluției. Să te teleportezi e ceva, nu să mănânci doar păstăi și soia. Sunt eu singurul care crede că o parte dintre vegetarieni îi tratează pe mâncătorii de carne precum niște neanderthali?

vegan 2

  1. “Nu sunt un animal de pradă”

Cică n-am avea colți și gheare. De fapt avem unghii (pe care le tăiem și le vopsim) și dinți destul de ascuțiți făcuți pentru măcinat și tăiat. Nu suntem vânători cu mâinile goale, dar tocmai inteligența ne-a făcut să dezvoltăm unelte pentru vânat. Pentru că, ghici fază tare, nu suntem construiți nici să pedalăm (oare cât de nenatural pare pedalatul pentru omul-pur cum îl vede N. Teodorescu?).

  1. Nu suntem nici carnivori și nici omnivori”

Eu înțeleg frustrarea unora de a nu vrea să se compare cu șobolanii, ciorile și porcii, dar sunt mii de animale nobile Justificarea că “nu suntem egali unor animale dizgrațioase” e lipsită tocmai de empatia pe care o bagă-n față vegetarienii. Nu știu personal ce suntem, dar cândva citisem că nici laptele animal nu-i tocmai ceva ancestral pentru oameni, ci mai mult o adaptare. Deci consumăm produse lactate de vreo 20.000 de ani. Și cu toate că nu-i “uman”, am înțeles că laptele ne face bine. Carnea? Cică și aia face bine, chiar dacă n-o digerăm repede. Dar sunt câte unii ca mine care digeră instant tot ce mănâncă (d-aia nu mă îngraș, cică).

vegan 3

  1. “Nu sunt laș, necrofag și canibal”

Hmmm, lașitatea e ceva discutabil. Să dobori un urs cu mâinile goale pare mai bărbătesc decât să crești roșii într-o jardinieră pe balcon. Zic și eu. Necrofagie? Să mănânci ceva viu e ciudat. Dar stai. Plantele-s vii și după ce le rupi din pământ. Da, asta sună ciudat… Canibal? Bun, au spus niște canibali că oamenii au același gust ca porcii. Poate și pentru că mâncăm aproape la fel? Nu știu… zic și eu… și oricum, multe lucruri seaman la gust. Dacă gulia are gust de pui înseamnă că e pui?

  1. “Vreau să mă feresc de cancer”

Ok, studii de pe net. Nu pot să dau crezare oricărui studiu de pe net, indiferent de cercetători. Pur și simplu-s prea multe ca să mai știu care-i bun și care nu. Da, cred că poți face vreo boală de la mezeluri, da nu cred că găina bunicii îți dă cancer. Și dacă vorbim strict de carne procesată, cred și eu că-i groaznică pentru organism. În rest, studii, păreri, opinii…

  1. Precum la 4.

  1. “Adrenalina din carne (…) induce agresivitate”

După trei mici îți vine să tai capete? A ieșit cineva de la shaormeria Dristor și a-nceput să taie oameni? Și omitem ceva: omul e un animal, vânător alea-alea. Poate că nu-i agresivitate ce-ți induce carnea, ci liniște.

  1. “Pentru că iubesc viața”

Și legumele sunt viață. A?

vegan 4

  1. “Industria zootehnică este o crimă”

Aș complete “și o risipă”. Dar asta ține de faptul că suntem calici și nesătuli. Și nu poți să-mi spui că la fiecare 2 secunde un om moare de foame pentru că sunt omorâte animale. N-are legătură. Și nu poți să hrănești mereu toată planeta cu legume. Uneori vremea îți strică recolta. Ce faci atunci?

  1. “Pentru că mă consider o ființă superioadă” 

Și-ncepe să enumere minți luminate. Știi ce? Iisus era fiul lui Dumnezeu deci nici nu mai conta dacă era sau nu vegetarian. Trăia oricum veșnic. Dar a înmulțit peștii. Buddha? Nu știm mai nimic despre el. Van Gogh? Și-a tăiat urechea. Mai contează ce mânca? Și da, poți să-mi spui că-s sute de genii care nu mâncau carne, dar asta nu-i fac oameni mai buni. Hitler nu mânca carne. Ce zici de asta?

Acestea fiind zise, faptul că oamenii se omoară între ei e mult mai important decât orice altceva. Empatia nu se rezumă doar la animale, ba chiar e stupid să te declari rasist/homofob/sexist, dar să nu mănânci carne pentru că umanitateaaaaa. Unde mai pui că-s studii care spun că vegetarienii sunt anti-sociali și egoiști. Și studii care spun că mâncătorii de carne sunt anti-sociali și egoiști. Pe cine să crezi?

Uneori virulența unora de a-și impune punctul de vedere te pune pe gânduri… Dacă de fapt vegetarienii sunt animale costumate în oameni care vor să… neah… sau?…hm…

vegan 5

 

 

 

Un răspuns

  1. cam slabut articolul. tratat cu foarte mare superficialitate. nu de alta, dar argumentele aduse nu prea au substanta, nu prea sunt ancorate in realitate.
    ideea nu e chiar rea de tot, dar sustinerea din partea realitatii e cam slaba.
    sunt prea multe de discutat pe un subiect asa de amplu.
    ideea e ca oamenii sunt destul de prosti pt cat de destepti se cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.